Dietetics (14-PRK-DIE-N.L.3)(in Polish: Dietetyka, I stopień, 3-letnie, niestacjonarne) | |
B.A. degree part-time, 3 years Language: Polish | Jump to: Opis ogólnyInformacje ogólne Dietetyka zostaje przypisana do obszaru kształcenia w zakresie nauk medycznych, nauk o zdrowiu i nauk o kulturze fizycznej Kierunek Dietetyka wykazuje ścisłe powiązanie z takimi kierunkami kształcenia jak: kierunek lekarski, pielęgniarstwo, zdrowie publiczne, z którymi łączy je zarówno program nauczania, jak i sylwetka absolwenta przygotowanego do prowadzenia działań z zakresu profilaktyki i leczenia chorób żywieniowo-zależnych, zapobiegania niedożywieniu związanemu z chorobą i prowadzenia edukacji zdrowotnej promującej prawidłowe odżywianie będące ważnym elementem zdrowia publicznego. Dietetyk jest specjalistą do spraw zdrowia obok takich zawodów jak: lekarz, pielęgniarka, położna, ratownik medyczny, diagnosta laboratoryjny, farmaceuta, fizjoterapeuta i inni.
Co można robić po tych studiach? Studia na kierunku Dietetyka przygotowują specjalistów z zakresu żywienia zbiorowego i indywidualnego poprzez nabycie wiedzy i umiejętności wykorzystania tej wiedzy z zakresu oceny stanu odżywienia, zapobiegania chorobom zależnym od procesu żywienia, sposobu żywienia i rozpoznania niedożywienia, oceny wzajemnego wpływu farmakoterapii i żywienia, produkcji potraw, kontrolowania jakości produktów żywnościowych i warunków ich przechowywania, oceny wpływu choroby na stan odżywienia i wpływu żywienia na wyniki leczenia chorób, organizowania żywienia indywidualnego, zbiorowego leczniczego dostosowanego do wieku i stanu zdrowia pacjentów, prowadzenia edukacji żywieniowej, planowania racjonalnego żywienia dla różnych grup ludności. Absolwenci po ukończeniu kierunku otrzymują tytuł zawodowy: licencjat Cudzoziemcy Więcej informacji dla kandydatów zagranicznych na stronie hello.uni.opole.pl Pytania odnośnie rekrutacji cudzoziemców: hello@uni.opole.pl tel. +48 77 452 7496, +48 77 452 7292 Kandydaci zagraniczni dokumenty składają w International Students Office (również przesłanych pocztą) adres: ul. Grunwaldzka 31, pok. 1, 8,9 45-054 m. Opole |
Qualification awarded:
Access to further studies:
Professional status:
Learning outcomes
The studies were implemented in accordance with the learning outcomes set out in the programme of studies, which was approved by Resolution No. 25 of the Council of the Faculty of Health Sciences of the State Medical School of June 20, 2019 on the programme of studies for Dietetics - first-cycle programme. In order to graduate and obtain the diploma of completion of studies the student shall:
- achieve the learning outcomes specified in the programme of studies,
- earn 180 ECTS points in the course of 6 semesters of studies,
- complete internships specified in the programme of studies amounting to 700 hours,
- achieve language skills in accordance with the requirements specified for level B2,
- obtain a positive grade for the diploma thesis and successfully pass the diploma examination.
If the study plan envisages a thesis, the final study result is the sum of the following:
- ½ of arithmetic mean of the grades from exams and credits entered in the USOS;
- ¼ of the diploma thesis grade;
- ¼ of the diploma exam grade.
a) Introductory internship in hospital - 210 hours,
b) Internship in child nutrition (in hospital/nursery/pre-schoo/school) - 200 hours,
c) Internship in dietetics or metabolic diseases clinic - 210 hours,
d) Internship in hospital for adults - 200 hours,
e) Internship in social care centres - 80 hours,
f) Internship in food technology - 60 hours.