Uniwersytet Opolski - Central Authentication SystemYou are not logged in | log in

Dietetics (14-PRK-DIE-N.L.3)

(in Polish: Dietetyka, I stopień, 3-letnie, niestacjonarne)
B.A. degree
part-time, 3 years
Language: Polish

Informacje ogólne

Dietetyka zostaje przypisana do obszaru kształcenia w zakresie nauk medycznych, nauk o zdrowiu i nauk o kulturze fizycznej

Kierunek Dietetyka wykazuje ścisłe powiązanie z takimi kierunkami kształcenia jak: kierunek lekarski, pielęgniarstwo, zdrowie publiczne, z którymi łączy je zarówno program nauczania, jak i sylwetka absolwenta przygotowanego do prowadzenia działań z zakresu profilaktyki i leczenia chorób żywieniowo-zależnych, zapobiegania niedożywieniu związanemu z chorobą i prowadzenia edukacji zdrowotnej promującej prawidłowe odżywianie będące ważnym elementem zdrowia publicznego.

Dietetyk jest specjalistą do spraw zdrowia obok takich zawodów jak: lekarz, pielęgniarka, położna, ratownik medyczny, diagnosta laboratoryjny, farmaceuta, fizjoterapeuta i inni.

Dietetyka ma charakter interdyscyplinarny obejmuje ona poznanie z zakresu nauk biologicznych, fizycznych, chemicznych, a mianowicie:

  • anatomię i fizjologię człowieka,
  • teorie, zasady i prawa fizyki, biochemii, chemii żywności i bromatologii,
  • kulturowe i społeczne uwarunkowania wpływające na sposób odżywiania się społeczności różnych regionów świata i w różnych okresach historycznych oraz implikacje tego na współczesną wiedzę dietetyczną z uwzględnieniem wiedzy z dziedziny psychologii i socjologii potrzebnych do utrzymania zdrowia i jego ochrony poprzez właściwe odżywianie, elementy antropologii biologicznej, biometrię, elementy medycyny- zmiany patologiczne i związane z nimi cechy kliniczne stanów napotykanych powszechnie przez dietetyków, w tym zwłaszcza chorób dietozależnych i cywilizacyjnych.

Co można robić po tych studiach?

Studia na kierunku Dietetyka przygotowują specjalistów z zakresu żywienia zbiorowego i indywidualnego poprzez nabycie wiedzy i umiejętności wykorzystania tej wiedzy z zakresu oceny stanu odżywienia, zapobiegania chorobom zależnym od procesu żywienia, sposobu żywienia i rozpoznania niedożywienia, oceny wzajemnego wpływu farmakoterapii i żywienia, produkcji potraw, kontrolowania jakości produktów żywnościowych i warunków ich przechowywania, oceny wpływu choroby na stan odżywienia i wpływu żywienia na wyniki leczenia chorób, organizowania żywienia indywidualnego, zbiorowego leczniczego dostosowanego do wieku i stanu zdrowia pacjentów, prowadzenia edukacji żywieniowej, planowania racjonalnego żywienia dla różnych grup ludności.

Studenci zdobywają wiedzę i umiejętności zawodowe niezbędne do wykonywania zawodu dietetyka w szczególności do prowadzenia żywienia osób zdrowych, prowadzenia leczenia dietetycznego osób cierpiących na różnorodne schorzenia, prowadzenia żywienia osób wymagających szczególnego odżywiania a także właściwego odżywiania dzieci zdrowych i chorych.

Absolwenci zdobyć mają wiedzę umożliwiającą im zarządzanie zakładami żywienia zbiorowego a także samodzielne prowadzenie działalności gospodarczej w zakresie poradnictwa dietetycznego i cateringu.

Absolwenci po ukończeniu kierunku otrzymują tytuł zawodowy: licencjat

Cudzoziemcy

Więcej informacji dla kandydatów zagranicznych na stronie hello.uni.opole.pl

Pytania odnośnie rekrutacji cudzoziemców: hello@uni.opole.pl

tel. +48 77 452 7496,      +48 77 452 7292

Kandydaci zagraniczni dokumenty składają w International Students Office (również przesłanych pocztą)

adres: ul. Grunwaldzka 31, pok. 1, 8,9  45-054 m. Opole 

Qualification awarded:

(in Polish) Licencjat z Dietetyki

Access to further studies:

second-cycle studies

Professional status:

Graduates have knowledge in the field of nutrition of healthy and sick people as well as food preparation technology. He/she has the knowledge and skills to: - plan rational nutrition for different groups of the population, - plan and prepare dishes included in various diets in accordance with the binding classification - assess nutritional status, - prevent nutrition-dependent diseases - assess the impact of disease on nutritional status, - assess the mutual impact of pharmacotherapy and nutrition - check the quality of food products and conditions of their storage and production of dishes in accordance with the principles of the Threat Analysis and Critical Control Points System, - conduct nutrition education, - develop individual, catering and therapeutic nutrition suited to the age and nutritional status of patients - operate specialist dietetic computer programs supporting a rational model of nutrition. The graduate is prepared to work in public and non-public health care institutions, catering facilities, consumer organizations and to run their own business in the field of nutrition and catering counselling.

Learning outcomes

The studies were implemented in accordance with the learning outcomes set out in the programme of studies, which was approved by Resolution No. 25 of the Council of the Faculty of Health Sciences of the State Medical School of June 20, 2019 on the programme of studies for Dietetics - first-cycle programme. In order to graduate and obtain the diploma of completion of studies the student shall:
- achieve the learning outcomes specified in the programme of studies,
- earn 180 ECTS points in the course of 6 semesters of studies,
- complete internships specified in the programme of studies amounting to 700 hours,
- achieve language skills in accordance with the requirements specified for level B2,
- obtain a positive grade for the diploma thesis and successfully pass the diploma examination.

If the study plan envisages a thesis, the final study result is the sum of the following:
- ½ of arithmetic mean of the grades from exams and credits entered in the USOS;
- ¼ of the diploma thesis grade;
- ¼ of the diploma exam grade.

a) Introductory internship in hospital - 210 hours,
b) Internship in child nutrition (in hospital/nursery/pre-schoo/school) - 200 hours,
c) Internship in dietetics or metabolic diseases clinic - 210 hours,
d) Internship in hospital for adults - 200 hours,
e) Internship in social care centres - 80 hours,
f) Internship in food technology - 60 hours.

Admission procedures:

Visit the following page for details on admission procedures: https://rekrutacja.uni.opole.pl