Einführung in das Handelsrecht 1.S3.GER.DRW.10
1. Przedstawienie studentom zagadnień teoretycznych oraz praktycznych związanych z prawem handlowym.
2. Przybliżenie studentom podstawowych aktów prawnych regulujących obrót handlowy.
3. Uzyskanie przez studentów umiejętności czytania ze zrozumieniem i referowania orzeczeń sądowych.
Problematyka konwersatorium:
1. Przedsiębiorca, przedsiębiorstwo, firma.
2. Reprezentacja.
3. CEIDG i KRS.
4. Spółki.
5. Odpowiedzialność wspólników/członków zarządu.
6. Umowy gospodarcze.
Kierunek studiów
Literatura uzupełniająca
Nakład pracy studenta
Poziom studiów
Profil kształcenia
Rodzaj przedmiotu
Semestr, w którym realizowany jest przedmiot
Koordynatorzy przedmiotu
Efekty kształcenia
Wiedza
Ma podstawową wiedzę ogólną z zakresu dyscyplin naukowych (prawo, administracja, ekonomia) tworzących podstawy teoretyczne funkcjonowania otoczenia biznesowego. / s-W-1
Umiejętności
Ustala stan faktyczny, dokonuje wykładni przepisów z zakresu prawa gospodarczego i cywilnego / s-U-1
Kompetencje społeczne
Myśli i działa w sposób przedsiębiorczy / s-K-1
Kryteria oceniania
Test (50% oceny) + Prezentacja wyroku (50% oceny). Prezentacja wyro-ku przez studenta we współpracy z drugim studentem. Dodatkowe punkty za aktywność i uczestnictwo w dyskusji.
16 Kryteria oceny
(weryfikacji efektów uczenia się) Ocena z wykładu na podstawie sumy punktów uzyskanych z testu (20 pkt) oraz z prezentacji (20 pkt). Kryteria oceny prezentacji:
10 pkt – jakość i poprawność merytoryczna; 7,5 pkt – jasność i efektywność przekazu; 2,5 pkt – student nie czyta prezentacji z kartki albo slajdów. Minusowe punkty jeżeli studenci nie zmieszczą się w czasie (5-10 minut na prezentację).
34-40 = 5 (bdb).
31-33 = 4,5 (db+).
28-30 = 4 (db).
25-27 = 3,5 (dst+).
21-24 = 3 (dst).
Literatura
Literatura podstawowa
K. Bilewska, A. Chłopecki, Prawo handlowe, wyd. 4 (2020).
A. Kidyba, Prawo handlowe, wyd. 23 (2021).
Więcej informacji
Dodatkowe informacje (np. o kalendarzu rejestracji, prowadzących zajęcia, lokalizacji i terminach zajęć) mogą być dostępne w serwisie USOSweb: