Research Project 14-DIE-SK-RP
Celem projektu jest dostarczenie wiedzy i praktycznych umiejętności z zakresu prowadzenia badań naukowych na Uczelni, a także poszerzenie wiedzy, umiejętności i kompetencji społecznych w obszarach związanych z udzielaniem profesjonalnych porad żywieniowych pacjentom dietetycznym.
Projekt składa się z kilku części:
• udział w badaniach naukowych prowadzonych na Wydziale Nauk o Zdrowiu i Wydziale Lekarskim (Wpływ probiotyków na parametry biochemiczne u kobiet z chorobą Hashimoto)
• udział w zajęciach dydaktycznych, wykładach i seminariach z zakresu Dietetyki na Wydziale Nauk o Zdrowiu.
Praca własna studenta obejmować będzie:
• przygotowanie pisemnego raportu dotyczącego zmian biochemicznych w chorobie Hashimoto
• przygotowanie plakatu na konferencję międzynarodową (z pomocą opiekuna projektu).
• przygotowanie pisemnego raportu końcowego dotyczącego tematów dietetycznych, tj. żywienia w sporcie i komunikacji z pacjentami.
Kierunek studiów
Literatura uzupełniająca
Poziom studiów
Profil kształcenia
Semestr, w którym realizowany jest przedmiot
Tryb prowadzenia
Mieszany: realizowany zdalnie i w sali
Koordynatorzy przedmiotu
Efekty kształcenia
Zna sposoby pozyskiwania, przetwarzania i gromadzenia danych naukowych.
Potrafi wyszukiwać i analizować informacje pochodzące z publikacji naukowych.
Zna i rozumie zasady ochrony prawa autorskiego.
Potrafi samodzielnie planować i realizować własne uczenie się oraz dokształcanie przez całe życie.
Potrafi przeprowadzić wywiad żywieniowy i dokonać oceny stanu odżywienia.
Zna cechy kliniczne choroby Hashimoto, przyczyny, objawy, leczenie oraz potrafi zastosować właściwą dietoterapię.
Ocenia oraz na bieżąco koryguje sposób żywienia u
osób z prawidłową i nieprawidłowa masą ciała
(niedożywionych oraz/lub osób z nadwagą/otyłością.
Potrafi zaplanować i wdrożyć żywienie i suplementację dostosowane do rodzaju uprawianej dyscypliny sportowej lub aktywności ruchowej.
Zna wpływ hormonów, stanu fizjologicznego, środowiska oraz emocji na czuwanie głodu i sytości oraz na ilość i jakość przyjmowanego pokarmu.
Potrafi określić gotowość pacjenta do zmiany nawyków i wykorzystać zasady Dialogu Motywującego.
Przestrzega praw pacjenta, w tym prawa do informacji dotyczącej proponowanego postępowania dietetycznego oraz jego możliwych następstw i ograniczeń.
Przestrzega zasad etyki zawodowej, w tym odpowiedzialności za skutki stosowanych terapii, dotyczące edukacji i innych działań związanych z zawodem dietetyka.
Kryteria oceniania
Ocena posteru przez Komisję Naukową Konferencji.
Ocena pracy własnej oraz przygotowanej pracy pisemnej przez Koordynatora Projektu.
Ocena zdobytej wiedzy - egzamin ustny.
Literatura
Najbardziej aktualne publikacje naukowe i rekomendacje towarzystw naukowych.
Więcej informacji
Dodatkowe informacje (np. o kalendarzu rejestracji, prowadzących zajęcia, lokalizacji i terminach zajęć) mogą być dostępne w serwisie USOSweb: