Podstawy przedsiębiorczości 4.B.210.1
Przedsiębiorczość i cechy przedsiębiorcy
Formy prawno-organizacyjne działalności gospodarczej
Działalność nierejestrowana i rejestracja działalności gospodarczej
Wybór formy opodatkowania podatkiem dochodowym
Obowiązki wobec ZUS
Źródła pozyskiwania środków na działalność gospodarczą
Podatkowa księga przychodów i rozchodów
Kierunek studiów
Literatura uzupełniająca
Nakład pracy studenta
Poziom studiów
Profil kształcenia
Rodzaj przedmiotu
Semestr, w którym realizowany jest przedmiot
Tryb prowadzenia
Koordynatorzy przedmiotu
Efekty kształcenia
Wiedza: student zna i rozumie
1. zasady tworzenia, funkcjonowania i rozwoju różnych form przedsiębiorczości (k_W04).
Umiejętności: student potrafi
2. potrafi oszacować opłacalność projektowanej działalności gospodarczej (k_U10).
3. potrafi pracować w zespole (k_U19).
Kompetencje społeczne: student jest gotów do
4. do myślenia i działania w sposób przedsiębiorczy (k_K04).
5. do współdziałania w zespole (k_K03).
Kryteria oceniania
A. Formy zaliczenia (weryfikacja efektów uczenia się)
Test zaliczeniowy (efekt 1);
Projekt grupowy (efekty 2,3,4,5).
B. Podstawowe kryteria ustalenia oceny
Ustalenie oceny końcowej na podstawie testu zaliczeniowego (40%) i projektu grupowego (60%).
Literatura
Literatura podstawowa
Pawlak M., Uruchamianie działalności gospodarczej i komercjalizacja produktu, Wydawnictwo KUL, Lublin 2020
Przedsiębiorca i jego firma. Od pomysłu do wejścia na rynek, red. Głód G., Kraśnicka T., Wydawnictwo UE w Katowicach, Katowice 2018
Ustawa prawo przedsiębiorców z 6 marca 2018 r. (Dz.U. z 2018 r., poz. 646, z późn. zm.)
Ustawa o Centralnej Ewidencji i Informacji o Działalności Gospodarczej i Punkcie Informacji dla Przedsiębiorcy z 6 marca 2018 r. (Dz.U. z 2018 r., poz. 647, z późn. zm.)
Więcej informacji
Dodatkowe informacje (np. o kalendarzu rejestracji, prowadzących zajęcia, lokalizacji i terminach zajęć) mogą być dostępne w serwisie USOSweb: