Podstawy przedsiębiorczości 4.L-P.16
Przedsiębiorczość i cechy przedsiębiorcy
Działalność nierejestrowana i rejestracja działalności gospodarczej
Wybór formy opodatkowania podatkiem dochodowym
Obowiązki wobec ZUS
Źródła pozyskiwania środków na działalność gospodarczą
Podatkowa księga przychodów i rozchodów
Kierunek studiów
Literatura uzupełniająca
Nakład pracy studenta
Poziom studiów
Profil kształcenia
Rodzaj przedmiotu
Semestr, w którym realizowany jest przedmiot
Tryb prowadzenia
Koordynatorzy przedmiotu
Efekty kształcenia
Wiedza: student zna i rozumie
1. Student zna i rozumie zasady tworzenia, funkcjonowania i rozwoju różnych form przedsiębiorczości (K_W08).
2. Student zna podstawowe pojęcia i zasady rozwoju indywidualnej przedsiębiorczości związanej z procesami logistycznymi (K_W13).
Umiejętności: student potrafi
3. Student potrafi pracować w zespole (K_U09).
Kompetencje społeczne: student jest gotów do
4. Student jest gotów do myślenia i działania w sposób przedsiębiorczy (K_K02).
Kryteria oceniania
Wykład: Ustalenie oceny końcowej na podstawie
kolokwium zaliczeniowego (100%).
Ćwiczenia: Ustalenie oceny końcowej na podstawie
projektu grupowego (100%).
Literatura
Pawlak M., Uruchamianie działalności gospodarczej i komercjalizacja produktu, Wydawnictwo KUL, Lublin 2020.
Przedsiębiorca i jego firma. Od pomysłu do wejścia na rynek, red. Głód G., Kraśnicka T., Wydawnictwo UE w Katowicach, Katowice 2018.
Ustawa prawo przedsiębiorców z 6 marca 2018 r. (Dz.U. z 2018 r., poz. 646, z późn. zm.).
Ustawa o Centralnej Ewidencji i Informacji o Działalności Gospodarczej i Punkcie Informacji dla Przedsiębiorcy z 6 marca 2018 r. (Dz.U. z 2018 r., poz. 647, z późn. zm.).
Więcej informacji
Dodatkowe informacje (np. o kalendarzu rejestracji, prowadzących zajęcia, lokalizacji i terminach zajęć) mogą być dostępne w serwisie USOSweb: