Mikrobiologia 6.10-Mik
Treści kształcenia -Wykład
Rys historyczny mikrobiologii, rozwój mikrobiologii jako nauki. Charakterystyka drobnoustrojów: wirusy, bakterie, grzyby. Anabolizm i katabolizm- odżywianie, oddychanie typu fermentacyjnego, redukcyjnego. Udział drobnoustrojów w krążeniu węgla, azotu, siarki, fosforu, żelaza i innych pierwiastków w przyrodzie. Mikroflora środowisk naturalnych. Mikrobiologia żywności. Mikroorganizmy w ochronie środowiska.
Treści kształcenia -Laboratorium:
Ogólne zasady pracy (BHP) i wyposażenie laboratorium mikrobiologicznego. Sterylizacja i dezynfekcja. Podłoża hodowlane dla bakterii tlenowych i beztlenowych, techniki posiewu mikroorganizmów. Oznaczanie ilości mikroorganizmów metodą pośrednią i bezpośrednią. Preparaty mikroskopowe przyżyciowe i utrwalone - techniki przygotowania i metody barwienia preparatów (barwienie proste, barwienie złożone - Gramma, Wirtza; barwienie pozytywne, barwienie negatywne, barwniki stosowane w mikrobiologii).
Morfologia i diagnostyka bakterii (wielkość i kształt komórek bakteryjnych oraz typowe układy komórek, ruch własny komórek,
zdolność przetrwalnikowania - ułożenie przetrwalników; typy wzrostu mikroorganizmów na wybranych podłożach, diagnostyka
bakterii). Morfologia i diagnostyka drożdży (diagnostyka i identyfikacja drożdży, barwienie cytochemiczne jako metoda oceny stanu fizjologicznego i żywotności komórek drożdży). Morfologia i diagnostyka grzybów strzępkowych (rodzaje podłoży, charakterystyka porównawcza pleśni, diagnostyka i identyfikacja pleśni – cechy mikroskopowe i makroskopowe, pomiar wielkości zarodników).
Rodzaj przedmiotu
Koordynatorzy przedmiotu
W cyklu 2022/23-L: | W cyklu 2023/24-L: |
Efekty kształcenia
Wiedza:
- omawia budowę morfologiczną oraz procesy fizjologiczne podstawowych grup mikroorganizmów;
- wyjaśnia podstawowe procesy zachodzące z udziałem mikroorganizmów;
- omawia reguły aseptyki;
- opisuje podstawowe techniki mikrobiologiczne.
Umiejętności:
- posługuje się podstawowym słownictwem stosowanym w mikrobiologii,
- stosuje podstawowe metody i techniki laboratoryjne przydatne w diagnostyce mikrobiologicznej
- potrafi zastosować zasady odkażania i jałowości przydatne w laboratorium mikrobiologicznym;
Kompetencje społeczne (postawy):
- jest odpowiedzialny za powierzony sprzęt laboratoryjny i utrzymanie należytego porządku w laboratorium mikrobiologicznym;
- efektywnie współdziała w grupie studenckiej w ramach zajęć laboratoryjnych;
- wykazuje odpowiedzialność za higienę i bezpieczeństwo pracy własnej i kolegów;
Kryteria oceniania
Wykład (zaliczenie z oceną) zaliczenie w formie pisemnej, próg powyżej 50%
Laboratorium: kolokwia okresowe, zaliczenie końcowe na podstawie
kolokwiów okresowych oraz oceny pracy laboratoryjnej/sprawozdań
Literatura
Libudzisz Z., Kowal K., Żakowska Z.. Mikrobiologia techniczna. Tom 1 – Mikroorganizmy i środowiska ich występowania. PWN, Warszawa 2010.
Schlegel H.. Mikrobiologia ogólna. PWN, Warszawa, 2008.
Kunicki - Goldfinger W. J.H. Życie bakterii. PWN, Warszawa, 2008.
Abigail A. Salyers, Dixie D. Whitt. Mikrobiologia. Różnorodność, chorobotwórczość i środowisko. PWN, Warszawa,, 2012.
Więcej informacji
Dodatkowe informacje (np. o kalendarzu rejestracji, prowadzących zajęcia, lokalizacji i terminach zajęć) mogą być dostępne w serwisie USOSweb: