Metody przechowywania i utrwalania bioproduktów 6.15.BTI-MPUB
Problematyka wykładu: Kolekcje szczepów przemysłowych. Teoretyczne podstawy procesu zamrażania. Zmiana cech bioproduktów i metody ich zamrażania. Teoretyczne podstawy procesu suszenia. Termostabilność i kserostabilność mi-kroorganizmów. Wady i zalety stosowanych metod suszenia.
Problematyka ćwiczeń laboratoryjnych: Pożywki, krioprotektanty, czynniki chłodzące stosowane w procesach zamrażania i suszenia sublimacyjnego. Metody laboratoryjne zamrażania i suszenia bioproduktów
Literatura uzupełniająca
Rodzaj przedmiotu
Tryb prowadzenia
Koordynatorzy przedmiotu
Efekty kształcenia
Wiedza
W1 charakteryzuje stosowane w przemyśle i praktyce laboratoryjnej procesy zamrażania i suszenia bioproduktów
W2 wyjaśnia wpływ niskich i wysokich temperatur na drobnoustroje
Umiejętności
U1 stosuje techniki zamrażania i suszenia do utrwalania i przechowywania drobnoustrojów
U2 opracowuje wyniki badań doświadczalnych i formułuje na ich podstawie logiczne wnioski
Kompetencje społeczne
K1 potrafi współdziałać i pracować w grupie realizującej określone zadanie
K2 dba o bezpieczeństwo własne i innych osób podczas pracy
Kryteria oceniania
Wykład – zaliczenie pisemne: test wyboru; udzielenie prawidłowych odpowiedzi na pytania w teście pisemnym, próg zaliczeniowy 50%
Laboratorium - ustalenie oceny zaliczeniowej na podstawie ocen cząstkowych (80% składowej oceny końcowej, próg zaliczeniowy 50%), oraz sprawozdań z wykonywanych ćwiczeń (20% składowej oceny końcowej, próg zaliczeniowy 100%)
Literatura
1. Bednarski W., Fiedurka J.. Podstawy biotechnologii przemysłowej. WNT, Warszawa, 2007.
2. Gruda Z., Postolski J.. Zamrażanie żywności. WNT, Warszawa, 1999.
3. Szewczyk K.W.. Technologia biochemiczna. Oficyna Wydawnicza Politechniki Warszawskiej, Warszawa, 1997.
4. Kuc P.S., Tutowa E.G.. Suszenie produktów biosyntezy. WNT, Warszawa, 1991.
Więcej informacji
Dodatkowe informacje (np. o kalendarzu rejestracji, prowadzących zajęcia, lokalizacji i terminach zajęć) mogą być dostępne w serwisie USOSweb: