Mikrobiologia przemysłowa 6.15.BTM-MP
Treści kształcenia - wykład:
Mikroorganizmy o znaczeniu przemysłowym
Pozyskiwanie mikroorganizmów o znaczeniu przemysłowym
Bakterie fermentacji mlekowej
Udział mikroorganizmów w wytwarzaniu probiotyków
Znaczenie przemysłowe bakterii rodzaju Bacillus
Znaczenie przemysłowe bakterii rodzaju Clostridium
Bakterie kwasu octowego
Znaczenie przemysłowe promieniowców
Przemysłowe wykorzystanie drożdży
Znaczenie przemysłowe grzybów strzępkowych
Znaczenie przemysłowe bakterii propionowych
Mikrobiologiczna produkcja aminokwasów
Biosynteza antybiotyków i bakteriocyn
Biosynteza witamin
Biosynteza enzymów
Treści kształcenia - laboratoria:
Zasady bezpieczeństwa pracy w laboratorium. Przygotowanie próbek, podłoży mikrobiologicznych oraz sprzętu laboratoryjnego
Izolacja mikroorganizmów o znaczeniu przemysłowym na przykładzie drobnoustrojów wykazujących aktywność proteolityczną, lipolityczną i amylolityczną
Fermentacja mlekowa. Bakterie fermentacji mlekowej w produktach fermentowanych. Bakterie probiotyczne
Bakterie z rodzaju Clostridium i ich udział w fermentacja masłowej
Drożdże wykorzystywane w piekarstwie, produkcji piwa, wina oraz paszy. Grzyby strzępkowe w przemyśle, aktywność enzymatyczna
Warunki biosyntezy dekstranu przez Leuconostoc mesenteroides
Izolacja mikroorganizmów produkujących antybiotyki. Metody oceny wrażliwości mikroorganizmów na antybiotyki i środki dezynfekcyjne. Metody selekcji szczepów opornych na wysokie stężenie metali ciężkich.
Literatura uzupełniająca
Rodzaj przedmiotu
Tryb prowadzenia
Założenia
Koordynatorzy przedmiotu
Efekty kształcenia
Wiedza:
Zna mikroorganizmy wykorzystywane w różnych gałęziach przemysłu
Zna właściwości mikroorganizmów wykorzystywanych w przemyśle
Umiejętności:
Potrafi wyizolować mikroorganizmy o znaczeniu przemysłowym
Potrafi określić właściwości mikroorganizmów o znaczeniu przemysłowym
Kompetencje społeczne:
Potrafi współdziałać w grupie i przyjmuje w niej różne role
Wykazuje odpowiedzialność za ocenę zagrożeń wynikających ze stosowanych technik badawczych i tworzenie warunków bezpiecznej pracy w laboratorium mikrobiologicznym
Kryteria oceniania
Wykład:
Test z treści wykładów. Warunkiem koniecznym dla przystąpienia do egzaminu jest uzyskanie pozytywnej oceny zaliczeniowej z ćwiczeń laboratoryjnych
Laboratorium:
Aktywność, zaangażowanie, przestrzeganie zasad BHP na zajęciach laboratoryjnych. Obecność obowiązkowa na zajęciach. Wykonanie ćwiczeń laboratoryjnych
Sprawozdania z ćwiczeń laboratoryjnych
Kolokwium z każdej partii materiału (laboratorium)
Średnia ważona ocen formujących (laboratorium)
Literatura
Libudzisz L., Kowal K., Żakowska Z.: Mikrobiologia techniczna. Mikroorganizmy w biotechnologii, ochronie środowiska i produkcji żywności. Tom 2, PWN, Warszawa 2018
Błaszczyk M., Goryluk-Salmonowicz A. Przemysłowe wykorzystanie mikroorganizmów. PWN, Warszawa 2020
Ratledge C., Kristiansen B.: Podstawy biotechnologii, PWN, Warszawa 2011
Bednarski W., Fieduk J (red.).: Podstawy biotechnologii przemysłowej. WNT, Warszawa 2012
Więcej informacji
Dodatkowe informacje (np. o kalendarzu rejestracji, prowadzących zajęcia, lokalizacji i terminach zajęć) mogą być dostępne w serwisie USOSweb: