Podstawy żywienia człowieka 6.15.BTM-PZCZ
Forma zajęć wykład
W01 Wprowadzenie do nauki o żywieniu. Podstawowe definicje. Zasady prawidłowego żywienia – cel i znaczenie.
W02 Grupy produktów spożywczych i ich wartość odżywcza. Podział składników pokarmowych. Białka, węglowodany, tłuszcze, składniki mineralne, witaminy – rola żywieniowa, występowanie, wpływ nadmiaru i niedoboru na organizm, zapotrzebowanie. Wskaźniki charakteryzujące wartość odżywczą żywności. Wzbogacanie żywności
W03 Metody badanie sposobu żywienia i stanu odżywiania. Normy żywieniowe. Żywienie różnych grup ludności w zależności od wieku. Znaczenie żywienia w profilaktyce wybranych chorób cywilizacyjnych. Diety niekonwencjonalne.
W04 Zagadnienia bezpieczeństwa żywności. Skutki zdrowotne skażenia żywności. Składniki nieodżywcze w żywności – aspekt zdrowotny.
Forma zajęć konwersatorium
K01 Anatomia i fizjologia przewodu pokarmowego. Rola w trawieniu i przyswajaniu pokarmów. Trawienie białek, tłuszczów, węglowodanów.
K02 Spożywanie pokarmu-mechanizmy regulacyjne (głód i sytość, apetyt). Regulacja procesów trawiennych. Czynniki zewnętrzne i ich wpływ na strawność pokarmów.
K03 Wchłanianie i przyswajanie składników pokarmowych w różnych stanach fizjologicznych organizmu. Zmiany wartości odżywczej podczas przechowywania i przetwarzania żywności
K04 Tabele składu i wartości odżywczych żywności. Wartość energetyczna pożywienia
Planowanie wyżywienia różnych grup ludności.
Koordynatorzy przedmiotu
Efekty kształcenia
EKW1 Posiada szczegółową wiedzę niezbędną do opisu zjawisk i procesów z dziedziny nauk biologicznych z zakresu żywienia człowieka w różnych stanach fizjologicznych
Umiejętności
EKU1 Posługuje się technikami i narzędziami badawczymi specyficznymi dla badania sposobu żywienia i stanu odżywiania
EKU2 Ocenia i za pomocą dostępnych środków werbalnych przedstawia zagrożenia dla zdrowia człowieka związane ze stosowaną technologią i proponuje skuteczne przeciwdziałania tym zagrożeniom.
Kompetencje społeczne (postawy)
EKK1 Rozumie potrzeby ciągłego dokształcania w zakresie biotechnologii medycznej i potrzebę systematycznego aktualizowania swojej wiedzy w oparciu o literaturę naukową
Kryteria oceniania
Wykład Zaliczenie z oceną Zaliczenie ustne– próg zaliczeniowy 60%
konweratorium Zaliczenie z oceną Aktywność na zajęciach oraz zaliczenie prezentacji multimedialnej dotyczące wiedzy o żywności w żywieniu człowieka w różnych stanach fizjologicznych oraz przygotowanie uproszczonego jadłospisu – próg zaliczeniowy 60%
Literatura
1 Fiedurek J.: Rola żywności i żywienia w profilaktyce i terapii chorób człowieka, Wyd. UMCS, Lublin 2007
2 Gawęcki J., Mossor-Pietraszewska T.: Kompendium wiedzy o żywności, żywieniu i zdrowiu, Wyd. Naukowe PWN, Warszawa 2004
Gertig H., Przysławski J.: Bromatologia. Zarys nauki o żywności i żywieniu, Wyd. Lekarskie PZWL, Warszawa 2006
uzupeł.
1 Jeżewska – Zychowicz M, Zachowania żywieniowe i ich uwarunkowania. Wydaw. SGGW, Warszawa 2004
2 Jarosz M., Bułhak-Jachymczyk B.: Normy żywienia człowieka. Podstawy prewencji otyłości i chorób niezakaźnych. Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2008
Ciborowska H., Rudnicka A. 2007 Dietetyka żywienia zdrowego i chorego człowieka PZWL Warszawa
Więcej informacji
Dodatkowe informacje (np. o kalendarzu rejestracji, prowadzących zajęcia, lokalizacji i terminach zajęć) mogą być dostępne w serwisie USOSweb: