Mikrobiologia ogólna 6.15.Z.BTM-MO
Wykład
Historia mikrobiologii jej znaczenie i zastosowanie.
Taksonomia mikroorganizmów: nomenklatura, identyfikacja, klasyfikacja bakterii. Podstawy wirusologii.
Charakterystyka morfologiczna i fizjologiczna mikroorganizmów prokariotycznych. Fizjologia bakterii - odżywianie, rozmnażanie. Charakterystyka grzybów strzępkowych i drożdży - systematyka, budowa, morfologia, fizjologia odżywiania i rozmnażania
Metabolizm mikroorganizmów. Oddychanie tlenowe. Oddychanie beztlenowe typu fermentacyjnego i redukcyjnego.
Procesy anaboliczne - fotosynteza i chemosynteza bakterii.
Wpływ mikroorganizmów na zdrowie ludzi i zwierząt. Praktyczne wykorzystanie mikroorganizmów w medycynie.
Laboratorium
Ogólne zasady pracy (BHP) i wyposażenie laboratorium mikrobiologicznego.
Metody sterylizacji i dezynfekcji. Podłoża mikrobiologiczne stosowane w hodowli drobnoustrojów. Techniki posiewów mikroorganizmów. Typy preparatów, techniki przygotowywania i metody barwienia preparatów mikroskopowych. Wpływ czynników fizyko-chemicznych i biologicznych na mikroorganizmy (m.in. środki dezyfekcyjne, UV, antybiotyki). Metody bezpośrednie oznaczania liczebności drobnoustrojów.
Metody pośrednie oznaczania liczebności drobnoustrojów.
Kryteria diagnostyczne bakterii. Identyfikacja bakterii na przykładzie rodziny Enterobacteriaceae. Kryteria diagnostyczne i identyfikacja wybranych grzybów strzępkowych. Kryteria diagnostyczne i identyfikacja wybranych grzybów drożdżopodobnych.
Koordynatorzy przedmiotu
W cyklu 2022/23-L: | W cyklu 2023/24-L: |
Efekty kształcenia
KW1 wyjaśnia różnice w budowie, funkcjonowaniu komórek prokariotycznych i eukariotycznych, zna podstawowe procesy fizjologiczne, metaboliczne zachodzące u wybranych grup mikroorganizmów
EKW2 tłumaczy interakcje między mikroorganizmami, człowiekiem a środowiskiem, opisuje rolę mikroorganizmów w środowisku
EKU1 potrafi dobrać i zastosować odpowiednie metody, techniki oraz narzędzia badawcze przydatne w pracy mikrobiologicznej
EKU2 poprawnie stosuje poznaną terminologię mikrobiologiczną, potrafi dokonywać interpretacji i wyciągać wnioski z przeprowadzonych zadań badawczych
EKK1 potrafi współdziałać w grupie i przyjmuje w niej różne role
EKK2 wykazuje odpowiedzialność za ocenę zagrożeń wynikających ze stosowanych technik badawczych i tworzenie warunków bezpiecznej pracy w laboratorium mikrobiologicznym
Kryteria oceniania
Wykład:
egzamin pisemny próg zaliczeniowy powyżej 60%
Laboratorium - ocena formująca:
wykonanie doświadczeń i sprawozdań z ćwiczeń laboratoryjnych
aktywność, zaangażowanie, przestrzeganie zasad BHP na zajęciach laboratoryjnych (30%)
kolokwium/sprawdzian (70%)
Literatura
1. Collier L., Oksford J.: Wirusologia. Podręcznik dla studentów medycyny, stomatologii i mikrobiologii. PZWL, Warszawa 2001
2. Libudzisz Z., Kowal K., Żakowska Z.. Mikrobiologia techniczna. Tom 1 – Mikroorganizmy i środowiska ich występowania. PWN, Warszawa 2010
3. Nicklin J., Graeme-Cook K., Killington R.. Mikrobiologia. Krótkie wykłady. PWN, Warszawa 2007
4. Murray Patrick R., Rosenthal Ken S., Pfaller Michael A. : „Mikrobiologia” Wrocław, 2016, Edra Urban & Partner,
5. Abigail A. Salyers, Dixie D. Whitt. Mikrobiologia. Różnorodność, chorobotwórczość i środowisko. PWN, Warszawa,, 2012.
Więcej informacji
Dodatkowe informacje (np. o kalendarzu rejestracji, prowadzących zajęcia, lokalizacji i terminach zajęć) mogą być dostępne w serwisie USOSweb: