Biochemia mikroorganizmów 6.16.BKO-BM
Wykład:
Metody izolacji mikroorganizmów o wybranych aktywnościach enzymatycznych z środowiska naturalnego. Charakterystyka i identyfikacja mikroorganizmów wytwarzających enzymy lipolityczne.Charakterystyka i identyfikacja mikroorganizmów wytwarzających enzymy amylolityczne. Charakterystyka i identyfikacja mikroorganizmów wytwarzających enzymy proteolityczne. Charakterystyka i identyfikacja mikroorganizmów wytwarzających enzymy celulolityczne i chitynolityczne. Parametry fizyko-chemiczne wpływające na zdolność syntezy wybranych enzymów. Optymalizacja warunków syntezy enzymów mikrobiologicznych. Praktyczne aspekty wykorzystania enzymów mikrobiologicznych.
Laboratorium:
Wykorzystanie różnych technik izolacji mikroorganizmów o wybranych aktywnościach enzymatycznych z środowiska naturalnego. Ocena aktywności lipolitycznej wybranych grup drobnoustrojów. Ocena aktywności amylolitycznej wybranych grup drobnoustrojów. Ocena aktywności proteolitycznej wybranych grup drobnoustrojów. Ocena aktywności celulolitycznej oraz chitynolitycznej wybranych grup drobnoustrojów. Analiza wpływu czynników fizyko-chemicznych na proces syntezy enzymów mikrobiologicznych. Optymalizacja warunków biosyntezy enzymów mikrobiologicznych. Omówienie przedłożonych sprawozdań oraz projektu doświadczenia. Zaliczenie przedmiotu
Rodzaj przedmiotu
Wymagania
Efekty kształcenia
EKW1 posiada wiedzę na temat aktywności enzymatycznej mikroorganizmów występujących w środowisku naturalnym i możliwości praktycznego zastosowania enzymów mikrobiologicznych w różnych gałęziach przemysłu
EKW2 wie jak zaplanować badania z wykorzystaniem technik i narzędzi badawczych stosowanych w zakresie właściwym dla mikrobiologii i biochemii
EKU1 potrafi wyizolować i zdiagnozować mikroorganizmy syntetyzujące enzymy
EKU2 korzysta z zaawansowanych technik i narzędzi badawczych w zakresie dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla mikrobiologii i enzymologii
EKU3 planuje i wykonuje zadania badawcze, potrafi dokonać analizy aktywności enzymatycznej mikroorganizmów i sformułować odpowiednie wnioski z wykorzystaniem literatury naukowej
EKK1 potrafi współdziałać i pracować w grupie, przyjmując w niej różne role
EKK2 wykazuje odpowiedzialność za ocenę zagrożeń wynikających ze stosowanych technik badawczych i tworzenie warunków bezpiecznej pracy w laboratorium mikrobiologicznym
Kryteria oceniania
Warunki zaliczenia:
Wykład (zaliczenie z oceną): zaliczenie pisemne w formie testu - wykazanie się wiedzą i udzielenie odpowiedzi na co najmniej 60% zagadnień poruszanych w pytaniach
Laboratorium (zaliczenie z oceną): oprawne wykonanie doświadczeń laboratoryjnych oraz zaangażowanie, aktywność i przestrzeganie zasad BHP w takcie wykonywania ćwiczeń laboratoryjnych - 40% oceny końcowej; kompletność, poprawność merytoryczna oraz terminowe przedłożenie sprawozdań - 20 % oceny końcowej; wykonanie projektu doświadczenia - 40% oceny końcowej
Literatura
Kłyszejko-Stefanowicz L: Ćwiczenia z biochemii, PWN, Warszawa, 2011
Libudzisz L., Kowal K., Żakowska Z.: Mikrobiologia techniczna. Mikroorganizmy w biotechnologii, ochronie środowiska i produkcji żywności. Tom 2, PWN, Warszawa, 2008
Ratledge C., Kristiansen B.: Podstawy biotechnologii, PWN, Warszawa, 2011
Chmiel A.: Biotechnologia. Podstawy mikrobiologiczne i biochemiczne. PWN, Warszawa, 1998
Hames D.B., Hooper N.M.: Krótkie wykłady –biochemia, PWN, Warszawa, 2010
Libudzisz Z., Kowal K., Żakowska Z.: Mikrobiologia techniczna, Mikroorganizmy i środowiska ich występowania . Tom 1, PWN, Warszawa, 2008
Więcej informacji
Dodatkowe informacje (np. o kalendarzu rejestracji, prowadzących zajęcia, lokalizacji i terminach zajęć) mogą być dostępne w serwisie USOSweb: