Analiza mikrobiologiczna produktów biotechnologicznych 6.16.BT3-AMPB
Wykład:
Obowiązujące przepisy i kryteria dotyczące bezpieczeństwa mikrobiologicznego żywności. Pobieranie i przygotowanie próbek. Metody utrwalania żywności. Zanieczyszczenia mikrobiologiczne soków, napojów oraz wód smakowych. Zanieczyszczenia mikrobiologiczne w przemyśle winiarskim, w gorzelnictwie i browarnictwie. Aktywność wody żywności. Zanieczyszczenia mikrobiologiczne żywności o niskiej aktywności wody (bakalie, płatki owsiane). Mikrobiologiczne psucie żywności. Jakość mikrobiologiczna surowców i produktów żywnościowych w przemyśle mięsnym. Jakość mikrobiologiczna ryb i wyrobów rybnych. Jakość mikrobiologiczna surowców i produktów żywnościowych w przemyśle owocowo-warzywnym. Jakość mikrobiologiczna ziół i dodatków do żywności.
Laboratorium:
Przygotowanie próbek, podłoży mikrobiologicznych oraz sprzętu laboratoryjnego. Analiza mikrobiologiczna napojów na przykładzie niepasteryzowanych soków owocowych i warzywnych. Analiza mikrobiologiczna żywności o niskiej aktywności wody (bakalie, płatki owsiane). Analiza mikrobiologiczna produktów mięsnych i wędliniarskich. Analiza mikrobiologiczna owoców, warzyw oraz ziół przetworzonych i nieprzetworzonych. Omówienie przedłożonych sprawozdań.
Literatura uzupełniająca
Tryb prowadzenia
Realizowany zdalnie
Koordynatorzy przedmiotu
Efekty kształcenia
Wiedza:
Posiada wiedzę na temat mikroorganizmów występujących w produktach rolno-spożywczych
Zna różnorodne metody służące do izolacji i identyfikacji mikroorganizmów występujących w produktach rolno-spożywczych
Umiejętności:
Potrafi zastosować normy i rozporządzenia obowiązujące w analizie i ocenie jakości mikrobiologicznej żywności
Posiada umiejętność wyizolowania i zdiagnozowania mikroorganizmów występujących w produktach rolno-spożywczych
Planuje i wykonuje zadania badawcze, potrafi przeprowadzić analizę mikrobiologiczną produktów rolno-spożywczych i sformułować odpowiednie wnioski z wykorzystaniem literatury naukowej
Kompetencje:
Potrafi współdziałać w grupie i przyjmuje w niej różne role
Wykazuje odpowiedzialność za ocenę zagrożeń wynikających ze stosowanych technik badawczych i tworzenie warunków bezpiecznej pracy w laboratorium mikrobiologicznym
Kryteria oceniania
Wykład:
Test zaliczeniowy z treści wykładów – próg zaliczeniowy 51%
Laboratorium:
Ustalenie oceny końcowej na podstawie ocen cząstkowych:
- poprawne wykonanie doświadczeń laboratoryjnych oraz zaangażowanie, aktywność i przestrzeganie zasad BHP w takcie wykonywania ćwiczeń laboratoryjnych - 30% oceny końcowej;
- kompletność, poprawność merytoryczna oraz terminowe przedłożenie sprawozdań - 70% oceny końcowej.
Literatura
Libudzisz L., Kowal K., Żakowska Z.: Mikrobiologia techniczna. Mikroorganizmy w biotechnologii, ochronie środowiska i produkcji żywności. Tom 2, PWN, Warszawa, 2012
Ratledge C., Kristiansen B.: Podstawy biotechnologii, PWN, Warszawa, 2011
Burbianka M., Pliszka A., Burzyńska H.: Mikrobiologia żywności. PZWL, Warszawa, 1983
Parnowska W. - Mikrobiologia farmaceutyczna, Wydaw PZWL, Warszawa 1998.
Mueller R.H., Kayser O.- Biotechnologia farmaceutyczna PZWL, Warszawa 2003
Więcej informacji
Dodatkowe informacje (np. o kalendarzu rejestracji, prowadzących zajęcia, lokalizacji i terminach zajęć) mogą być dostępne w serwisie USOSweb: