Biotechnologia w przemyśle 6.16.BT3-BP
Treści kształcenia:
Wykład
Omówienie zagadnień rozwoju biotechnologii i cech wykorzystania mikroorganizmów w biotechnologii. Badanie cech metabolicznych obiecujących dla biotechnologii mikroorganizmów tlenowych i beztlenowych oraz cech pracy z nimi. Zapoznanie z głównymi dziedzinami biotechnologii i ich cechami, a także wykorzystaniem podejść biotechnologicznych do pozyskiwania wartościowych produktów, energii, utylizacji odpadów itp.
Kurs terenowy
Badanie przyrody jako źródła obiecujących przemysłowo mikroorganizmów, badanie i selekcja próbek z naturalnych ekosystemów.
Laboratorium
Badanie biotechnologicznego procesu fermentacji związków organicznych w celu uzyskania wartościowych produktów, podejścia do detoksykacji metali ciężkich, badanie metod regulacji i kontroli metabolizmu drobnoustrojów.
Literatura uzupełniająca
Rodzaj przedmiotu
Tryb prowadzenia
Realizowany zdalnie
Koordynatorzy przedmiotu
Efekty kształcenia
EUW1 ma pogłębioną wiedzę w zakresie wykorzystania mikroorganizmów, enzymów, organizmów roślinnych w biotechnologii przemysłowej
EUW2 ma aktualną wiedzę przedstawianą w literaturze kierunkowej z zakresu biotechnologii przemysłowej
EUU1 wykorzystuje zdobytą wiedzę specjalistyczną do krytycznej analizy i selekcji informacji, zwłaszcza ze źródeł elektronicznych
EUU2 wykazuje umiejętność przedstawiania prac i doniesień naukowych dostępnymi środkami komunikacji werbalnej
EUU3 potrafi zaplanować i przeprowadzić badania procesów biotechnologicznych, w tym biodegradacji, izolacji i oczyszczania bioproduktów
EUK1 rozumie potrzeby ciągłego dokształcania w zakresie biotechnologii przemysłowej i potrzebę systematycznego zapoznawania się z czasopismami naukowymi
Kryteria oceniania
Wykład
Pisemne udzielenie odpowiedzi na pytania.
Kurs terenowy
Przygotowanie sprawozdania z wykonanej pracy.
Laboratorium
Wykonanie sprawozdań z ćwiczeń laboratoryjnych.
Dodatkowe punkty za obecność i aktywność na zajęciach.
Literatura
Podstawy biotechnologii. Red. Ratledge, Colin; Kristiansen, Bjorn . Warszawa: Wydawnictwo Naukowe PWN, 2011, 477 s. ISBN 978-83-01-16541-3
Adamczak, Marek; Bednarski, Włodzimierz; Fiedurek, Jan; Gawroński, Roman; Leman, Jacek; Szewczyk, Krzysztof W.. Podstawy biotechnologii przemysłowej. Red. . Warszawa: Wydawnictwo Naukowe PWN, 2017, 532 s. ISBN 978-83-01-19287-7
Więcej informacji
Dodatkowe informacje (np. o kalendarzu rejestracji, prowadzących zajęcia, lokalizacji i terminach zajęć) mogą być dostępne w serwisie USOSweb: