Zastosowanie inżynierii genetycznej w biotechnologii żywności i leków 6.16.Z.BT4-ZIGBZL
Treści kształcenia (oddzielnie dla każdej formy zajęć):
Wykład
Plazmid Ti bakterii Agrobacterium tumefasciens.
Technika strzelby genowej.
Wprowadzanie do roślin genu białka Cry jako insektycydu.
Wprowadzanie do roślin genu odporności na herbicyd glifosat..
Wprowadzanie do roślin genów odporności na wirusy roślinne.
Wprowadzanie do roślin genów do produkcji witaminy A przez ryż.
Seminarium
Wprowadzanie do roślin genów do produkcji witamin.
Wprowadzanie do roślin genów do produkcji enzymów ułatwiających trawienie (np. lipaz)
Wprowadzanie do roślin genów do produkcji kwasów tłuszczowych omega 3.
Wprowadzanie do roślin genów do produkcji przeciwciał.
Wprowadzanie do roślin genów do produkcji szczepionek.
Wprowadzanie do roślin genów do produkcji leków i enzymów.
Efekty kształcenia
Wiedza:
EUW1 ma pogłębioną wiedzę niezbędną do jakościowego i ilościowego opisu złożonych zjawisk i procesów z dziedziny nauk biologicznych
EUW2 tłumaczy mechanizmy molekularne dotyczące tworzenia i funkcjonowania organizmów genetycznie modyfikowanych
EUW3 identyfikuje i charakteryzuje problemy oraz współczesne wyzwania dotyczące inżynierii genetycznej i jej zastosowań w biotechnologii żywności i leków
Umiejętności:
EUU1 korzysta z literatury w języku angielskim w zakresie inżynierii genetycznej
EUU2 wykorzystuje zdobytą wiedzę z zakresu inżynierii genetycznej do krytycznej analizy i selekcji informacji, zwłaszcza ze źródeł elektronicznych
EUU3 prezentuje zagadnienia problemowe dotyczące zastosowań inżynierii genetycznej
Kompetencje:
EUK1 dostrzega znaczenie aktulizowania wiedzy w zakresie zastosowań inżynierii genetycznej w biotechnologii żywności i leków oraz rozumie potrzebę systematycznego zapoznawania się z czasopismami naukowymi
EUK2 rozumie i docenia potrzebę systematyczności i rzetelności przy realizacji zadań
Kryteria oceniania
Wykład - zaliczenie na ocenę - poprawna odpowiedź na zadane pytania z obszaru programu, próg zaliczeniowy 50%
Seminarium - zaliczenie na ocenę - ustalenie oceny zaliczeniowej na podstawie ocen cząstkowych, obecności na zajęciach oraz przygotowania i przedstawienia prezentacji multimedialne
Literatura
Podstawowa:
1. Huang J, Pray C, Rozelle S. 2002. Enhancing the crops to feed the poor. Nature 418: 678-684.
2. Peters J. et al. 2011. Transgenic crops for the production of recombinant vaccines and anti-microbial antibodies. Human Vaccines 7, 367-374.
3. Farre G. et al. 2011. Nutritious crops producing multiple carotenoids – a metabolic balancing act. Trends Plant Sci 16, 532-540.
Więcej informacji
Dodatkowe informacje (np. o kalendarzu rejestracji, prowadzących zajęcia, lokalizacji i terminach zajęć) mogą być dostępne w serwisie USOSweb: