Mykologia 6.16.Z.BTM-M
Treści programowe
A. Problematyka wykładu
Pozycja grzybów wśród organizmów. Warunki rozwoju i rozprzestrzeniania się grzybów. Morfologia grzybów oraz organizmów grzybopodobnych. Rozmnażanie grzybów i organizmów grzybopodobnych oraz wybranych Chromista. Systematyka i bioróżnorodność wśród grzybów – przegląd ważniejszych grup systematycznych. Ekologia grzybów i ich rola w ekosystemie: saprotrofy, biotrofy, pasożyty, endofity, porosty, mikoryzy. Znaczenie gospodarcze grzybów - choroby roślin, psucie się produktów, choroby zwierząt i ludzi, korozja biologiczna, znaczenie grzybów w produkcji substancji specyficznych i żywności. Grzyby jadalne i trujące, uprawne. Mikoryzy.
B. Problematyka ćwiczeń laboratoryjnych
Obserwacje mikroskopowe grzybów wg wyboru i dostępności. Technika pracy w laboratorium mykologicznym – odczynniki, metody sterylizacji, podłoża, przechowywanie grzybów. Metody izolacji grzybów z materiału roślinnego, nasion, gleby, ryzosfery, glebowej substancji organicznej. Uzyskiwanie czystych kultur grzybów. Wstępna diagnostyka i obserwacje mikroskopowe wyizolowanych kultur grzybów. Obserwacje kultur pokazowych grzybów – przedstawicieli różnorodnych taksonów. Wybrane gatunki grzybów o znaczeniu gospodarczym – produkcja substancji – antybiotyki (Penicillium – porównanie aktywności antybiotycznej wybranych izolatów), białka (drożdże – biokonwersja różnych składników pożywki), lipidy (np. drożdże, Chaetomium sp., Mucor sp., Pythium sp., Aspergillus sp., Mortierella sp. – porównanie wydajności tłuszczu z biomasy), grzyby uprawne – pieczarka, boczniak, gatunki orientalne. Znaczenie rodzaju Trichoderma i Clonostachys (np. C. rosea f. catenulata). Polisacharydy - Aureobasidium pullulans – pullulan. Mikoryzy – rodzaje, obserwacje. Mikoryzy arbuskularne wykrywanie.
Kierunek studiów
Literatura uzupełniająca
Nakład pracy studenta
Poziom studiów
Profil kształcenia
Rodzaj przedmiotu
Semestr, w którym realizowany jest przedmiot
Tryb prowadzenia
Realizowany w sali
Mieszany: realizowany zdalnie i w sali
Wymagania
Koordynatorzy przedmiotu
Efekty kształcenia
Wiedza
Student:
W1 zna i rozumie podstawowe zjawiska i procesy z zakresu mykologii
W2 orientuje się w zakresie bioróżnorodności grzybów
W3 posiada wiedzę o roli grzybów w środowisku
W4 zna znaczenie grzybów w gospodarce człowieka
W5 zna podstawową terminologię z zakresu mykologii
Umiejętności
Student:
U1 umie wykorzystać podstawowe techniki i narzędzia badawcze stosowane w laboratorium mykologicznym
U2 przeprowadza obserwacje w laboratorium z wykorzystaniem posiadanej wiedzy
U3 umie przygotować opracowanie wyników własnej pracy laboratoryjnej
U4 wykorzystuje dostępne źródła informacji, w tym źródła elektroniczne
Kompetencje społeczne (postawy)
Student:
K1 potrafi współdziałać i pracować w grupie, przyjmując w niej różne role
K2 wykazuje odpowiedzialność za ocenę zagrożeń wynikających ze stosowanych w laboratorium technik badawczych i tworzenie warunków bezpiecznej pracy
K3 systematycznie aktualizuje wiedzę przyrodniczą z zakresu mykologii i zna jej praktyczne zastosowania
K4 wykazuje odpowiedzialność za powierzone mienie
Kryteria oceniania
Ocena końcowa z poszczególnych form zajęć zostanie ustalona wg zasady:
na ocenę dostateczną: uzyskanie przez studenta powyżej 50% poprawności
na ocenę dobrą: uzyskanie przez studenta powyżej 75% poprawności
na ocenę bardzo dobrą: uzyskanie przez studenta powyżej 85% poprawności
Praktyki zawodowe
nie dotyczy
Literatura
1. Bednarski W., Reps A, Biotechnologia żywności, Wyd. Naukowo-Techniczne, Warszawa 2003.
2. Szweykowscy A. i J., Botanika, PWN, Warszawa, rok wydania dowolny.
3. Podbielkowski Z., Rejment-Grochowska I., Skirgiełło A., 1979, Rośliny zarodnikowe (wyd. 2), PWN, Warszawa.
4. Kirk B., The Fifth Kingom, Mycologue Publications, http://www.mycolog.com.
5. http://www.zor.zut.edu.pl/Skrypt-web/Diagnostyka%20mykologiczna-stacjonarne-biologia.html
6. Aebuskularne grzyby mikoryzowe - http://www.zor.zut.edu.pl/Skrypt-web/Arbuskularne%20grzyby%20mikoryzowe.html; http://www.zor.zut.edu.pl/Glomeromycota/Materials%20and%20Methods.html
7. Gumińska B., Wojewoda W., 1988, Grzyby i ich oznaczanie, PWRiL, Warszawa .
8. Műller E., Loeffler W., 1987, Zarys mikologii, PWRiL, Warszawa.
9. Kirk B., The Fifth Kingom, Mycologue Publications, http://www.mycolog.com.
10. http://www.zor.zut.edu.pl/Skrypt-web/Diagnostyka%20mykologiczna-stacjonarne-biologia.html
11. Aebuskularne grzyby mikoryzowe - http://www.zor.zut.edu.pl/Skrypt-web/Arbuskularne%20grzyby%20mikoryzowe.html; http://www.zor.zut.edu.pl/Glomeromycota/Materials%20and%20Methods.html
12. Instrukcje do ćwiczeń.
Więcej informacji
Dodatkowe informacje (np. o kalendarzu rejestracji, prowadzących zajęcia, lokalizacji i terminach zajęć) mogą być dostępne w serwisie USOSweb: