Podstawy technologii żywności - blok spożywczy 9.1-BO-I-PTZ
Przedmiot ma za zadanie zaznajomienie studentów z podstawowymi procesami i operacjami, wspólnymi dla większości branż przemysłu spożywczego. Ma również na celu zaznajomienie studentów z praktycznym wykonywaniem badań najważniejszych cech jakościowych produktów spożywczych. W trakcie zajęć poruszana jest problematyka jakości żywności, metody jej utrwalania oraz procesy i operacje technologiczne stosowane w technologii żywności z uwzględnieniem obowiązujących norm prawnych.
Zakres tematyczny:
1. Definicje i zakres technologii żywności.
2. Surowce pochodzenia roślinnego, surowce pochodzenia zwierzęcego, środki spożywcze, artykuły żywnościowe, przetwórstwo.
3. Charakterystyka branż przemysłu spożywczego oraz głównych surowców przetwórstwa spożywczego – budowa i skład chemiczny żywności, wartość odżywcza produktów, bezpieczeństwo żywności, główne źródła żywności, pozyskiwanie, przygotowanie do przerobu oraz najważniejsze kierunki wykorzystania.
4. Dodatki do żywności.
5. Ocena jakości żywności.
6. Omówienie ważniejszych operacji jednostkowych (mechaniczne, hydromechaniczne, cieplne i dyfuzyjne) stosowanych w technologii żywności.
7. Przykładowe technologie branży mleczarskiej, zbożowo – młynarskiej, piekarniczo – cukierniczej, owocowo – warzywnej i mięsnej.
8. Postęp w technikach termicznego utrwalania żywności.
9. Niekonwencjonalne metody utrwalania żywności.
Koordynatorzy przedmiotu
Efekty kształcenia
Wiedza (W)
1. Ma podstawową wiedzę ogólną z zakresu dyscyplin naukowych (prawo, administracja, ekonomia) tworzących podstawy teoretyczne funkcjonowania otoczenia biznesowego (K_W02);
2. Potrafi wykorzystywać posiadaną wiedzę - formułować i rozwiązywać złożone i nietypowe problemy oraz wykonywać zadania w warunkach nie w pełni przewidywalnych przez właściwy dobór źródeł oraz informacji z nich pochodzących, dokonywanie oceny, krytycznej analizy i syntezy tych informacji (K_W03);
3. Zna podstawowe ekonomiczne i gospodarcze, prawne i inne uwarunkowania różnych rodzajów działań związanych z działaniem administracji publicznej, w tym podstawowe pojęcia i zasady z zakresu ochrony własności przemysłowej i prawa autorskiego (K_W04);
4. Wykazuje znajomość prawa administracyjnego, cywilnego, karnego i konstytucyjnego w stopniu wymaganym do rozwiązywania problemów administracyjnych i prawnych (K_W05);
5. Objaśnia reguły zarządzania i administrowania (K_W08);
6. Zna budowę i podstawy funkcjonowania aparatu administracyjnego w różnych obszarach (K_W09).
Umiejętności (U)
1. Jest świadom konieczności stałego aktualizowania wiedzy, podnoszenia kompetencji zawodowych i osobistych z zakresu administracji i nauk pokrewnych (K_U01);
2. Wykazuje umiejętność poprawnego wnioskowania na podstawie danych pochodzących z różnych źródeł (K_U07);
3. Poprawnie stosuje terminologię prawniczą (K_U08).
Kompetencje społeczne (K)
1. Jest świadom konieczności stałego aktualizowania wiedzy, podnoszenia kompetencji zawodowych i osobistych z zakresu prawa, administracji i nauk pokrewnych (K_K01);
2. Potrafi współpracować w grupie, pełniąc w niej różne role (K_K02);
3. Prawidłowo identyfikuje i rozwiązuje problemy związane z wykonywaniem zawodu (K_K04);
4. Przestrzega zasady bezpieczeństwa pracy własnej i innych oraz szanuje powierzony mu sprzęt, umie postępować w stanach zagrożenia (K_K05).
Kryteria oceniania
Projekt obejmujący tematykę realizowaną na warsztatach. Pod uwagę brana jest także aktywność studenta na zajęciach
Literatura
M. Słowiński, M. Mitek, Wybrane zagadnienia z technologii żywności, Warszawa 2006.
E. Pijanowski, M. Dłużewski, A. Dłużewska, Ogólna technologia żywności, Warszawa 2009.
A. Jarczyk, E. Dłużewska (red.), Wybrane zagadnienia z ogólnej technologii żywności, Warszawa 2008.
W. Bednarski, Ogólna technologia żywności, Olsztyn 1996.
Więcej informacji
Dodatkowe informacje (np. o kalendarzu rejestracji, prowadzących zajęcia, lokalizacji i terminach zajęć) mogą być dostępne w serwisie USOSweb: