Prawo żywnościowe - blok spożywczy 9.1-BO-II-PrZ
Nabyta wiedza o regulacjach żywnościowych powinna zaowocować umiejętnością ich stosowania w praktyce krajowej. Dla studenta kierunku prawo ta umiejętność powinna się koncentrować w głównej mierze wokół problematyki odpowiedzialności prawnej za produkt żywnościowy (administracyjnej, karnej, cywilnej).
Zakres tematyczny:
1. Podstawowe definicje ogólne z zakresu prawodawstwa żywnościowego.
2. Żródła prawa żywnościowego (regulacje światowe, unijne, krajowe).
3. Wymagania dotyczące jakości żywności.
4. Wymagania dotyczące warunków produkcji żywności i jej obrotu.
5. Znakowanie żywności.
6. Szczególne kategorie żywności (ekologiczna, genetycznie zmodyfikowana, tradycyjna, itd.).
7. Urzędowa kontrola żywności.
8. Odpowiedzialność prawna za produkt żywnościowy (administracyjna, karna, cywilna).
Koordynatorzy przedmiotu
Efekty kształcenia
Wiedza (W)
1. Ma podstawową wiedzę ogólną z zakresu dyscyplin naukowych (prawo, administracja, ekonomia) tworzących podstawy teoretyczne funkcjonowania otoczenia biznesowego (K_W02);
2. Potrafi wykorzystywać posiadaną wiedzę - formułować i rozwiązywać złożone i nietypowe problemy oraz wykonywać zadania w warunkach nie w pełni przewidywalnych przez właściwy dobór źródeł oraz informacji z nich pochodzących, dokonywanie oceny, krytycznej analizy i syntezy tych informacji (K_W03);
3. Zna podstawowe ekonomiczne i gospodarcze, prawne i inne uwarunkowania różnych rodzajów działań związanych z działaniem administracji publicznej, w tym podstawowe pojęcia i zasady z zakresu ochrony własności przemysłowej i prawa autorskiego (K_W04);
4. Wykazuje znajomość prawa administracyjnego, cywilnego, karnego i konstytucyjnego w stopniu wymaganym do rozwiązywania problemów administracyjnych i prawnych (K_W05);
5. Objaśnia reguły zarządzania i administrowania. Zna budowę i podstawy funkcjonowania aparatu administracyjnego w różnych obszarach (K_W09);
6. Objaśnia reguły zarządzania i administrowania (K_W08).
Umiejętności (U)
1. Ustala stan faktyczny, dokonuje wykładni przepisów z zakresu prawa gospodarczego i cywilnego (K_U01);
2. Wykazuje umiejętność poprawnego wnioskowania na podstawie danych pochodzących z różnych źródeł (K_U07);
3. Poprawnie stosuje terminologię prawniczą (K_U08).
Kompetencje społeczne (K)
1. Jest świadom konieczności stałego aktualizowania wiedzy, podnoszenia kompetencji zawodowych i osobistych z zakresu prawa, administracji i nauk pokrewnych (K_K01);
2. Potrafi współpracować w grupie, pełniąc w niej różne role (K_K02);
3. Prawidłowo identyfikuje i rozwiązuje problemy związane z wykonywaniem zawodu (K_K04);
4. Przestrzega zasady bezpieczeństwa pracy własnej i innych oraz szanuje powierzony mu sprzęt, umie postępować w stanach zagrożenia (K_K05).
Kryteria oceniania
Projekt obejmujący tematykę realizowaną na warsztatach. Pod uwagę brana jest także aktywność studenta na zajęciach
Literatura
M.Korzycka-Iwanow - Prawo żywnościowe. Zarys prawa polskiego i wspólnotowego,
M. Taczanowski-Prawo żywnościowe w warunkach członkostwa Polski w Unii Europejskiej.
Więcej informacji
Dodatkowe informacje (np. o kalendarzu rejestracji, prowadzących zajęcia, lokalizacji i terminach zajęć) mogą być dostępne w serwisie USOSweb: