Wybrane problemy prawa sanitarnego 9.11.Z-WLS
- zakres prawa sanitarnego,
- zdrowie jako filar prawa sanitarnego (szczepienia, dopalacze, usługi
kosmetyczne i tatuażu, choroby zawodowe, postępowanie ze zwłokami),
- środowisko jako filar prawa sanitarnego (strategiczna ocena oddziaływania na środowisko planów i programów),
- żywność jako filar prawa sanitarnego (pojęcia, zasady, rodzaje żywności, bezpieczeństwo żywności),
- woda jako filar prawa sanitarnego ( woda do spożycia, kąpieliska, pływalnie),
- medyczne zastosowanie marihuany medycznej,
- organizacja administracji sanitarnej,
- zadania i kompetencje administracji sanitarnej.
Koordynatorzy przedmiotu
Efekty kształcenia
Wiedza:
K_W02 Ma podstawową wiedzę ogólną z zakresu dyscyplin naukowych (prawo, administracja) tworzących podstawy teoretyczne funkcjonowania administracji publicznej i gospodarcze.
K_W06 Zna i rozumie podstawowe zasady funkcjonowania administracji publicznej.
Umiejętności:
K_U01 Ustala stan faktyczny, dokonuje wykładni przepisów.
K_U08 Poprawnie stosuje terminologię administracyjnoprawną.
K_U10 Potrafi ustnie zaprezentować wyniki badań własnych.
Kompetencje społeczne:
K_K01 Student jest świadom konieczności stałego aktualizowania wiedzy, podnoszenia kompetencji zawodowych i osobistych z zakresu prawa i nauk pokrewnych.
Kryteria oceniania
Sposób zaliczenia: zaliczenie z oceną
Forma zaliczenia wykładu: praca semestralna
Metody dydaktyczne: dyskusje, wykład z prezentacją multimedialną, projekty studenckie
Wykład:
1) Aktywne logowanie się.
2) Udział w dyskusjach.
3) Prezentacja multimedialna.
Literatura
T. Bojar – Fijałkowski, Prawo sanitarne w systemie prawnej ochrony środowiska w Polsce, Bydgoszcz 2019.
M. Taczanowski, Prawo żywnościowe, Warszawa 2016, Wydawnictwo
Wolters Kluwer.
M. Korzycka, P. Wojciechowski, System prawa żywnościowego, Warszawa 2017, Wydawnictwo Wolters Kluwer.
Więcej informacji
Dodatkowe informacje (np. o kalendarzu rejestracji, prowadzących zajęcia, lokalizacji i terminach zajęć) mogą być dostępne w serwisie USOSweb: