Umowy przemysłu spożywczego - Prawo w agrobiznesie 9.OB.D3.3.PwA.UPS
Podstawowym celem zajęć jest pogłębienie wiedzy studentów z zakresu prawa cywilnego, w zakresie szeroko pojętych zobowiązań umownych występujących na rynku przemysłu spożywczego.
Zakres tematyczny:
1. Wstęp – charakterystyka przemysłu spożywczego,
2. Umowy nazwane, nienazwane, mieszane,
3. Zasada swobody umów – na rynku spożywczym,
4. Najczęstsze klauzule umowne występujące w przemyśle spożywczym,
5. Omówienie poszczególnych umów:
a. umowy na dostawę produktów rolnych,
b. umowy związane z skupem kontrakcyjnym,
c. umowy w pośrednictwie handlowym: umowa faktoringu, umowa dystrybucyjna, umowy powiernicze;
d. ubezpieczenia gospodarcze: umowa reasekuracji, umowa brokerska;
e. umowy w transporcie: umowa czarteru.
Koordynatorzy przedmiotu
Efekty kształcenia
Wiedza (W)
1. Ma podstawową wiedzę ogólną z zakresu dyscyplin naukowych (prawo, administracja, ekonomia) tworzących podstawy teoretyczne funkcjonowania otoczenia biznesowego (K_W02);
2. Potrafi wykorzystywać posiadaną wiedzę - formułować i rozwiązywać złożone i nietypowe problemy oraz wykonywać zadania w warunkach nie w pełni przewidywalnych przez właściwy dobór źródeł oraz informacji z nich pochodzących, dokonywanie oceny, krytycznej analizy i syntezy tych informacji (K_W03);
3. Zna podstawowe ekonomiczne i gospodarcze , prawne i inne uwarunkowania różnych rodzajów działań związanych z działaniem administracji publicznej, w tym podstawowe pojęcia i zasady z zakresu ochrony własności przemysłowej i prawa autorskiego (K_W04);
4. Wykazuje znajomość prawa administracyjnego, cywilnego, karnego i konstytucyjnego w stopniu wymaganym do rozwiązywania problemów administracyjnych i prawnych (K_W05);
5. Zna budowę i podstawy funkcjonowania aparatu administracyjnego w różnych obszarach (K_W09).
Umiejętności (U)
1. Ustala stan faktyczny, dokonuje wykładni przepisów z zakresu prawa gospodarczego i cywilnego (K_U01);
2. Potrafi planować i organizować pracę - indywidualną oraz w zespole (K_U03);
3. Potrafi samodzielnie planować i realizować własne uczenie się przez całe życie (K_U04);
4. Poprawnie stosuje terminologię prawniczą (K_U08);
5. Pisemnie przygotowuje i dobrze dokumentuje opracowania zagadnień administracyjnych i prawnych w j. polskim i j. obcym (K_U09);
6. Potrafi uczyć się samodzielnie w sposób ukierunkowany (K_U11).
Kompetencje społeczne (K)
1. Jest świadom konieczności stałego aktualizowania wiedzy, podnoszenia kompetencji zawodowych i osobistych z zakresu prawa, administracji i nauk pokrewnych (K_K01);
2. Potrafi otwarcie wyrażać swoje opinie i przedstawiać priorytety służące realizacji zadań z zakresu prawa, administracji i nauk pokrewnych (K_K03);
3. Prawidłowo identyfikuje i rozwiązuje problemy związane z wykonywaniem zawodu (K_K04).
Kryteria oceniania
Projekt obejmujący tematykę realizowaną na warsztatach. Pod uwagę brana jest także aktywność studenta na zajęciach
Literatura
W. Katner (red.), System Prawa Prywatnego. Prawo zobowiązań – umowy nienazwane, Warszawa 2015.
J.Ignaczewski, Umowy nienazwane, Warszawa 2004.
A.Kidyba (red.), Pozakodeksowe umowy handlowe. Wzory. Komentarze. Orzecznictwo, Warszawa 2015.
S.Włodyka (red.), Prawo umów handlowych
System Prawa Handlowego, t.V, Warszawa 2014.
Aleksandra Cempura, Anna Kasolik, Metodyka sporządzania umów gospodarczych, Warszawa 2015.
Więcej informacji
Dodatkowe informacje (np. o kalendarzu rejestracji, prowadzących zajęcia, lokalizacji i terminach zajęć) mogą być dostępne w serwisie USOSweb: