Woda - źródło życia czy choroby? KZ-O-06-05-000028
A. Problematyka wykładów konwersatoryjnych
1.Zasoby wodne i ich źródła
2. Woda wykorzystywana do picia i stawiane jej wymagania
3. Zanieczyszczenia w wodach przeznaczonych do spożycia i ich potencjalny wpływ na zdowie
4. Domowe metody poprawiania jakości wody
5. Podstawowe technologie uzdatniania wody
B. Problematyka ćwiczeń konwersatoryjno-warsztatowych
1.Analiza składu wód mineralnych dostępnych na rynku pod kątem ich zagrożenia dla zdrowia
2.Analiza wpływu podstawowych procesów obróbki wody w gospodarstwie domowym na jej skład
3. Analiza możliwości poprawy jakości wody w zakresie podstawowych parametrów domowymi sposobami.
Dyscyplina
W cyklu 2023/24-Z: inżynieria środowiska, górnictwo i energetyka | W cyklu 2022/23-L: nauki o Ziemi i środowisku | W cyklu 2022/23-Z: nauki o Ziemi i środowisku |
Rodzaj przedmiotu
Koordynatorzy przedmiotu
Efekty kształcenia
Wiedza
1. Student rozumie potrzebę badania wody
2. Student zna sposoby badania wody w gospodarstwie domowym
3. Student zna sposoby ograniczania niekorzystnego wpływu najpowszechniejszych wskaźników złej jakości wody na zdrowie człowieka
Umiejętności
1. Student potrafi w podstawowym zakresie ocenić jakość wody
2. Student umie analizować parametry jakości wód spożywczych dostępnych na rynkui
3. Student potrafi wskazać działania niezbędne do podjęcia dla ograniczenia niekorzystnego wpływu wybranych parametrów jakości wody na zdrowie człowieka
Kompetencje społeczne (postawy)
1. Student potrafi uzasadniać potrzebę prowadzenia monitoringu jakości wody do picia
2. Samodzielnie jest w stanie przygotowywać plany poprawy jakości wody w gospodarstwie domowym
Kryteria oceniania
Aktywny udział w zajęciach potwierdzony pozytywnymi ocenami cząstkowymi
Ustalenie oceny zaliczeniowej na podstawie ocen cząstkowych otrzy-mywanych w trakcie trwania semestru
Literatura
A. Literatura wymagana do ostatecznego zaliczenia zajęć:
1. Hermanowicz i inni: Fizycznochemiczna analiza wód i ścieków, PWN, W-wa 2000.
2. Dojlido J.: Chemia wód powierzchniowych, Arkady, 1999
B. Literatura uzupełniająca
1.Weyer P: Nitrate in drinking water and human health, Center for Health Effects of Environmental Contamination, The University of Iowa, 2000
2. Mills K. I inni: Influence of contouring and hardness of foot orthoses on ratings of perceived comfort. Med Sci Sports Exerc. 2011 Aug;43(8):1507-12
3. Sillva L.K. i inni: The influence of physicochemical properties on the internal dose of trihalomethanes in humans fol-lowing a controlled showering exposure. J Expo Sci Environ Epidemiol.2013 Jan-Feb;23(1):39-45.
Więcej informacji
Dodatkowe informacje (np. o kalendarzu rejestracji, prowadzących zajęcia, lokalizacji i terminach zajęć) mogą być dostępne w serwisie USOSweb: