Biotechnologia w produkcji piwa KZ-O-06-06-000016
Pojęcia stosowane w technologii browarnictwa. Surowce browarnicze: jęczmień, chmiel, woda, drożdże. Produkcja słodu: czyszczenie, sortowanie, suszenie, kiełkowanie i magazynowanie. Wytwarzanie brzeczki: śrutowanie, zacieranie, filtracja zacieru, gotowanie brzeczki, wydajność warzelni, chłodzenie i klarowanie brzeczki. Produkcja piwa: hodowla czystych kultur drożdży, przemiany zachodzące podczas fermentacji i dojrzewania, klasyczna fermentacja, fermentacja i dojrzewanie piwa w tankach, filtracja piwa, trwałość biologiczna piwa, karbonizacja piwa, specjalne metody wytwarzania piwa. Rozlew piwa. Piwo jako produkt gotowy: podstawowe składniki piwa, smak i pienistość, różne gatunki piwa i ich charakterystyka. Piwowarstwo domowe.
Dyscyplina
W cyklu 2023/24-Z: inżynieria środowiska, górnictwo i energetyka | W cyklu 2022/23-L: technologia żywności i żywienia | W cyklu 2022/23-Z: technologia żywności i żywienia |
Literatura uzupełniająca
Rodzaj przedmiotu
Koordynatorzy przedmiotu
Efekty kształcenia
Wiedza:
W1 - Zna surowce stosowane w browarnictwie oraz technologie produkcji słodu.
W2 - Zna procesy technologiczne produkcji piwa oraz rolę drożdży w procesie fermentacji i dojrzewania.
Umiejętności:
U1 - Potrafi w warunkach domowych zaplanować i przeprowadzić proces produkcji piwa.
U2 - Posiada umiejętność posługiwania się podstawowym sprzętem wykorzystywanych do produkcji piwa.
Kompetencje:
K1 - Jest gotów do ciągłego dokształcania się i podnoszenia kompetencji w zakresie piwowarstwa.
Kryteria oceniania
Zaliczenie z oceną; obecność na zajęciach: 80% składowej oceny końcowej, aktywność na zajęciach, udział w dyskusji: 20% składowej oceny końcowej, próg zaliczenia przedmiotu: 50% sumy punktów
Literatura
Wykaz literatury:
Kunze W., Technologia słodu i piwa. Wyd. Piwochmiel sp.z o.o., Warszawa 1999.
Lewis M.J., Young T.W., Piwowarstwo, PWN, Warszawa, 2001
Więcej informacji
Dodatkowe informacje (np. o kalendarzu rejestracji, prowadzących zajęcia, lokalizacji i terminach zajęć) mogą być dostępne w serwisie USOSweb: