Toxicological chemistry 7-S3-5-CH-W-C2
This course has not yet been described...
(in Polish) Literatura uzupełniająca
(in Polish) 1. Sikorski Z.E., Witczak A.: Szkodliwe substancje w żywności pochodzenie, działanie, zagrożenia zdrowotne. PWN, 2020.
2. Jurowski K., Piekoszewski W.: Toksykologia i ocena bezpieczeństwa kosmetyków, PZWL, 2019.
3. Brzozowska A:, Toksykologia żywności, SGGW, 2010.
4. Manahan S.E.: Toksykologia środowiska. PWN Warszawa, 2007
5. Reichl F.-X., L. Ritter.: Illustrated handbook of toxicology. Thieme, 2010, ISBN: 9783131269218.
Type of course
elective courses
Mode
(in Polish) Realizowany w sali
Online
Online
Prerequisites
(in Polish) Zapoznanie studentów z zagadnieniami z zakresu toksykologii ogólnej i toksykologii szczegółowej głównych grup związków chemicznych, poznanie korelacji pomiędzy właściwościami fizykochemicznymi toksyn a ich mechanizmem szkodliwego działania, przemianami biochemicznymi w organizmie. Opanowanie umiejętności oceny stopnia zagrożenia przez związki chemiczne występujące w otoczeniu człowieka. Wykorzystanie zdobytej wiedzy w praktyce zawodowej.
Course coordinators
Additional information
Additional information (registration calendar, class conductors, localization and schedules of classes), might be available in the USOSweb system: