Uniwersytet Opolski - Central Authentication SystemYou are not logged in | log in
Study programmes > All studies > Biotechnology > Biotechnology of food and drugs

Biotechnology of food and drugs (6-KRK-BT.ZL-S.M.15)

(in Polish: Biotechnologia stacjonarna uzupełniająca - specjalność b. żywności i leków (1,5 roczna))
master's degree course
part time, 1,5 years
Language: Polish

Opis

Biotechnologia na Wydziale Przyrodniczo-Technicznym Uniwersytetu Opolskiego to intensywnie rozwijający się i modernizujący kierunek studiów. Biotechnologia to ważna i nowoczesna gałąź nauki i przemysłu, która wymaga od przyszłych studentów nie tylko wiedzy z zakresu biologii, ale także zainteresowań z dziedziny biofizyki, biochemii, ekologii, mikrobiologii, ochrony środowiska, genetyki i bioinżynierii. Metody biotechnologiczne stosuje się w medycynie, ochronie środowiska naturalnego, rolnictwie, oraz w wielu gałęziach przemysłu. Rozwój biotechnologii wymaga kształcenia specjalistów o wysokich kwalifikacjach.

Czego uczy się na biotechnologii?

Program studiów stacjonarnych II stopnia na kierunku Biotechnologia specjalność biotechnologia żywności i leków obejmuje 90 punktów ECTS w toku 3 semestrów studiów. Warunkiem uzyskania tytułu magistra biotechnologii o specjalności biotechnologia żywności i leków jest:

  • zdobycie wymaganej liczby
  • zaliczenie przedmiotów wyszczególnionych w programie
  • napisanie pracy magisterskiej i zdanie egzaminu magisterskiego.

Studia skierowane są przede wszystkim do absolwentów studiów pierwszego stopnia kierunku Biotechnologia, Biotechnologia medyczna oraz Biologia, Chemia i Ochrona Środowiska, o przyjęcie mogą ubiegać się również kandydaci innych kierunków zgodnie z zasadami rekrutacji na dany rok akademicki zatwierdzanymi przez Senat Uniwersytetu Opolskiego.

Studia stacjonarne II stopnia na kierunku Biotechnologia obejmują: grupę  przedmiotów podstawowych, kierunkowych i bloku magisterskiego wspólne dla wszystkich specjalności, oraz przedmioty specjalnościowe i przedmioty do wyboru właściwe dla danej specjalności.

Celem kształcenia w zakresie treści podstawowych jest przede wszystkim przekazanie wiedzy oraz umiejętności dotyczących samodzielnego planowania i prowadzenia prac doświadczalnych (badawczych); opracowywania wyników doświadczalnych w formie nadającej się do publikacji. Absolwent studiów potrafi wykorzystać wiedzę z zakresu opracowania hipotez wyjściowych, planowania eksperymentów, doboru i optymalizacji technik doświadczalnych. Potrafi również samodzielnie zinterpretować i opracować wyniki doświadczalne w formie nadającej się do publikacji, a także korzystać z specjalistycznych programów komputerowych, w tym narzędzi statystycznych oraz baz internetowych w celu opracowywania i gromadzenia danych. Absolwent korzysta z  literatury naukowej w  języku angielskim w zakresie biotechnologii, oraz nauk ścisłych oraz potrafi ją wykorzystać w własnych badaniach oraz publicznej dyskusji. Ma świadomość potrzeby ciągłego samodoskonalenia się oraz zdobywania i poszerzania własnej wiedzy. Potrafi prawidłowo identyfikować i rozstrzygać problemy naukowe. Rozumie potrzebę systematyczności i rzetelności przy realizacji zadań. Wykazuje się kreatywnością oraz samodzielnością w podejmowaniu działań oraz doboru odpowiednich metod do ich realizacji. Przedmioty treści podstawowych służą jako „baza” wyjściowa do realizacji zagadnień z zakresu treści, kierunkowych oraz specjalnościowych.

Celem kształcenia w zakresie treści kierunkowych jest przekazanie wiedzy i umiejętności umożliwiającej wskazanie złożoności powiązań w ekosystemach, ocenę korzyści i zagrożeń wynikających z uwolnienia organizmów modyfikowanych genetycznie do środowiska. Absolwent zna formy i procedury ochrony własności intelektualnej i przemysłowej w zakresie biotechnologii, stosuje systemy zarządzania jakością w biotechnologii i przemysłach pokrewnych, oraz rozumie ekonomiczne i organizacyjne zagadnienia biotechnologii.

Celem kształcenia w obrębie przedmiotów bloku magisterskiego jest samodzielne wykonanie projektu naukowego (pod kierunkiem promotora i opieką opiekuna technicznego) obejmującego etap kompletowania literatury, planowania, wykonania eksperymentu, opracowania wyników oraz zaprezentowania ich w kontekście dyskusji z danymi literaturowymi w pracy magisterskiej.

Celem kształcenia w zakresie przedmiotów specjalnościowych jest pogłębienie wiedzy na temat procesów mikrobiologicznych, biochemicznych, chemicznych i fizycznych zachodzących w produkcji żywności i leków. Poznanie zasad analizy i oceny jakości żywności, identyfikacji zagrożeń, zasad kontroli oraz zarządzania jakością i bezpieczeństwem w produkcji żywności i leków. Student poznaje procesy stosowane w nanotechnologii oraz  imobilizowaniu enzymów i komórek. Student w czasie zajęć z modułu przedmiotów specjalnościowych nabywa nowej wiedzy, ale także ćwiczy wykorzystanie technik i narzędzi właściwych dla biotechnologii. Posiada poszerzoną wiedzę z zakresu biotechnologii przemyśle spożywczym i produkcji leków Wiedza ta i nabyte umiejętności stanowią podstawę do wykorzystana w ramach modułu przedmiotów do wyboru.

Program nauczania w ramach przedmiotów do wyboru pozwala na pogłębienie wiedzy i umiejętności zarówno na poziomie molekularnym, aż do skomplikowanych zależności zachodzących w różnych układach procesów biotechnologicznych. Kursy umożliwiają poznanie metod i technik analizy chemicznej, fizykochemicznej, biologicznej, fizycznej i sensorycznej surowców, półproduktów i gotowych produktów żywnościowych. Moduł ten dostarcza wiedzy z zakresu technik kontroli parametrów stosowanych w produkcji żywności i leków. Poznania procesów stosowanych w nanotechnologii, obrazowaniu komórek, pozyskiwaniu białek molekularnych, a także zapoznanie z najnowszymi badaniami w zakresie GMO.  Ugruntowana wiedza z zakresu nauk ścisłych i przyrodniczych pozwala na dostrzeżenie zagrożeń środowiskowych zawiązanych z technologią produkcji i poznania technik i narzędzi badawczych właściwych dla tej dyscypliny. Studenci poznają technologie przemysłowe, nabywają umiejętność projektowania i metodycznego prowadzenia badań laboratoryjnych, oraz krytycznego opracowywania wyników eksperymentów badawczych z wykorzystaniem nowoczesnych technik informatycznych.

Działalność studencka 

Aktywnie działaKoło Naukowe Biotechnologów organizując prace badawcze, sesje naukowe, obozy i wycieczki oraz dodatkowe praktyki zawodowe dla studentów. Z inicjatywy KNBT odbywa się szereg spotkań, wykładów poświęconych tematyce biotechnologicznej, członkowie koła biorą udział w sympozjach kół naukowych UO, oraz pogłębiają swoje zainteresowania uczestnicząc w zajęciach laboratoryjnych. Celem KNBT jest pogłębianie wiedzy biologicznej ze szczególnym naciskiem na biotechnologię, biochemię i biologię molekularną. 

Co można robić po tych studiach?

Absolwenci kierunku Biotechnologia specjalność biotechnologia żywności i leków:

  • są przygotowani do pracy w  laboratoriach badawczych, kontrolnych i diagnostycznych w zakresie podstawowej analityki i prac badawczych z wykorzystaniem surowca
  • mają możliwości zatrudnienia w przemyśle biotechnologicznym i przemysłach
  • są przygotowani do komunikowania się w obszarze problemowym technologii żywności i żywienia człowieka w języku polskim i angielskim na poziomie B2+, co umożliwia im podjęcie pracy zarówno w Polsce jak i
  • są przygotowani do prowadzenia samodzielnej działalności szeroko rozumianej gospodarki żywnościowej korzystając między innymi ze wsparcia merytorycznego Akademickiego Inkubatora Przedsiębiorczości UO. po ukończeniu bloku przedmiotów pedagogicznych uzyskują prawo do nauczania przedmiotów zawodowych z zakresu
  • są przygotowani do podjęcia studiów III stopnia.

Kontynuowanie nauki na III stopniu studiów

Absolwent studiów II stopnia na kierunku Biotechnologia może kontynuować naukę na studiach doktoranckich realizowanych na Wydziale Przyrodniczo-Technicznym.

Qualification awarded:

(in Polish) Magisterium z biotechnologii

Access to further studies:

graduates can apply for admission to doctoral studies and other postgraduate courses

Professional status:

The graduate of the Biotechnology of food and drugs has high professional qualifications. The graduate is prepared to work in research laboratories, diagnostic and control laboratories in terms of basic analysis and research work using biomaterials and modern techniques, including molecular techniques, used in the agricultural and food industry, and to produce drugs. The graduate can seek employment opportunities in the biotechnology industry and related industries. The graduate is prepared to communicate in the field of food technology and human nutrition in Polish and English at B2+, which enables to work both in Poland and abroad. After completion of the teacher training, the graduate can work as teachers of vocational courses in the field of biotechnology. The graduate can continue education and start third-cycle studies.

Teaching standards

Learning outcomes for the course Biotechnology approved pursuant to the resolution 161/2008-2012 of the UO Senate on 24.05.2012. Programme of studies as definined by the Resolution number 1/35/2008-2012 of the Faculty Board of Natural and Technical Sciences on 14.04.2012. The student is required to complete all courses (lectures, laboratories, seminars and field classes). Each course ends with a pass, some are followed by an examination that can be taken only after obtaining a pass. During the last semester, the student is obliged to write a master thesis and then successfully defend it before the Faculty Examination Board at the diploma examination. The diploma examination consists of two parts, final examination of the entire specialist knowledge acquired during the studies and the defence of the master thesis. The final grading is calculated taking into account the arithmetic mean of all grades entered into the student's transcript (0.50), assessment of the master thesis (0.25) and the diploma examination grade (0.25).

Admission procedures:

Visit the following page for details on admission procedures: https://rekrutacja.uni.opole.pl