Foreign Language Course - Italian 2 1.S3.FLC.IT.2
Rozwijanie kompetencji rozumienia tekstu na przykładzie materiału stymulującego (teksty cywilizacyjne, piosenki, krótkie filmy video) w korelacji z treściami podręcznika kursowego "Nuovo Espresso 2" (unità 6-10).
Materiał leksykalno-gramatyczny obejmuje nastepujące zagadnienia:
1. kuchnia (rodzaje lokali gastronomicznych, tradycje i święta)
2. zdrowie (choroby vs zdrowy tryb życia, kondycja społeczeństwa)
3. przyszłość (plany zawodowe, wymarzona praca, parytet płci)
4. sfera uczuć (mentalność Włochów, oczekiwania i uprzedzenia, włoski savoir vivre)
5. mieszkanie/dom (idealne locum, zjawisko "mammismo")
Kierunek studiów
Literatura uzupełniająca
Nakład pracy studenta
Poziom studiów
Profil kształcenia
Rodzaj przedmiotu
obowiązkowe
języki obce
Semestr, w którym realizowany jest przedmiot
Tryb prowadzenia
Wymagania
Koordynatorzy przedmiotu
Efekty kształcenia
Learning outcomes acc to PRK 2019
Knowledge
The student
1. has the ordered knowledge of the Italian language; knows the lexical-grammatical and phonological rules of the Italian language at the B1+ level, and the rules of the selection of means for expressing specific types of information (m-W-1/P6S_WG)
Skills
The student
2. has the ability to search for, analyze, select and use information utilizing various sources and methods, including online resources (m-U-1/P6S_UW)
3. is able to use the Italian language in writing and speaking at the level B1+ of the Common European Framework for Languages with relative fluency, accuracy and communication efficiency in a wide range of general, cultural and business topics (m-U-2/P6S_UK)
Social competences
4. shapes their own views on the basis of the gained general and detailed knowledge of the Italian language area (m-K-1/P6S_KK)
Kryteria oceniania
Forms of evaluation of learning outcomes
1. Active participation in classes 40% of the final grade (outcome 1,2,3,4)
2. Written tests - 40% =60% of the final grade (outcome 1,2,3,4)
Literatura
A.1. wykorzystywana podczas zajęć
Di Francesco, Annamaria, Naddeo, Ciro Massimo, 2005: Bar ITALIA. Articoli sulla vita italiana per leggere, parlare, scrivere. Firenze: Alma Edizioni.
Mezzadri, Marco, Pederzani, Linuccio, 2007: Civiltà punto it. Civiltà e cultura italiana per ragazzi. Perugia: Edizioni Guerra.
Marin, Telis, 20024: Ascolto medio, Perugia: Edilingua.
A.2. studiowana samodzielnie przez studenta
Jenerowicz Aldona, Carluccio Giori, 2003, Italiano. Repetytorium tematyczno-leksykalne dla młodziezy szkolnej, studentów i nie tylko..., Poznań: Wagros.
Więcej informacji
Dodatkowe informacje (np. o kalendarzu rejestracji, prowadzących zajęcia, lokalizacji i terminach zajęć) mogą być dostępne w serwisie USOSweb: