Zagospodarowanie turystyczne 1.S3.JAT.PP.26
Cele kursu
Zapoznanie studentów z problematyką:
- zagospodarowania turystycznego
-rodzajami bazy wchodzącej w skład infrastruktury turystycznej
- charakterystycznymi cechami bazy przeznaczonej dla różnych form i rodzajów turystyki oraz
- rodzajami usług i urządzeń turystycznych.
----------------------
Treści programowe
-zagospodarowanie turystyczne (definicja i podstawowe pojęcia)
-podział infrastruktury turystycznej
-baza komunikacyjna; rodzaje i specyfika transportu turystycznego
-baza żywieniowa (gastronomiczna); zasady współpracy
-baza noclegowa, rodzaje obiektów, kategoryzacja
-baza uzupełniająca
-podział urządzeń i usług turystycznych
-zagospodarowanie turystyczne ze względu na formy turystyki oraz rodzaj usług,
-zagospodarowanie turystyczne wybranych obszarów- prezentacja
----------------------
Metody dydaktyczne stosowane podczas zajęć:
warsztaty w sali wykładowej, prezentacja multimedialna, analiza materiałów, dyskusja, praca w parach, praca w grupach, narzędzia technologii informacyjno-telekomunikacyjnych/ MS Teams
Kierunek studiów
Nakład pracy studenta
Poziom studiów
Profil kształcenia
Rodzaj przedmiotu
obowiązkowe
Semestr, w którym realizowany jest przedmiot
Tryb prowadzenia
Koordynatorzy przedmiotu
W cyklu 2023/24-Z: | W cyklu 2024/25-Z: | W cyklu 2022/23-Z: |
Efekty kształcenia
Efekty uczenia się wg PRK 2019:
Wiedza
Student/ka zna i rozumie:
1. podstawowe zagadnienia z zakresu zagospodarowania turystycznego (k_W05/P6S_WK; k_W07/P6S_WK)
2. zaawansowaną terminologię dotyczącą zagospodarowania turystycznego w języku polskim. (k_W04/P6S_WG)
Umiejętności
Student/ka potrafi:
3. rozróżniać składniki infrastruktury turystycznej poprzez właściwy wybór, ocenę i analizę pozyskanych informacji (k_U02/P6S_UW)
4. przygotowywać wystąpienie ustne oraz typowe prace pisemnych w języku polskim dotyczące zagospodarowania turystycznego (k_U01/P6S_UW)
5. podejmować działania grupowe mające na celu rozwijanie umiejętności zapewniających powodzenie w pracy w turystyce (k_U13/P6S_UO)
Kompetencje społeczne
Student/ka ma gotowość do:
6. przestrzegania zasad etyki zawodowej i i wymagania tego od innych, ustawicznego oraz dbałości o dorobek i tradycje zawodu (k_K06/P6S_KR)
Kryteria oceniania
Formy sprawdzające osiągnięcie efektów uczenia się:
1. Aktywny udział w warsztatach - 25% oceny końcowej (efekt 1,2,3,4,5,6)
2. Prezentacja - 25% oceny końcowej (efekt 1,2,3,4,5,6)
3. Test zaliczeniowy (test z pytaniami (zadaniami) otwartymi) - 50% oceny końcowej (efekt 1,2,3)
Zaliczenie przy 60% oceny końcowej.
Literatura
Literatura podstawowa
Kowalczyk Andrzej; Derek Marta „ Zagospodarowanie turystyczne” Wyd. Naukowe PWN 2010
Literatura uzupełniająca
Kruczek Zygmunt(red) „ Obsługa ruchu turystycznego” Wyd. Proksenia Kraków 2011.
Więcej informacji
Dodatkowe informacje (np. o kalendarzu rejestracji, prowadzących zajęcia, lokalizacji i terminach zajęć) mogą być dostępne w serwisie USOSweb: