Prawo konsumenckie 1.S3.JBZ.62
1) Historia integracji europejskiej: ewolucja traktatów, etapy rozszerzenia, cele i wartości UE
2) Zasady ustrojowe Unii Europejskiej: zasada lojalnej współpracy, zasada podziału kom-petencji między UE a państwa członkowskie,
zasada niedyskryminacji (równego trakto-wania), zasada ochrony praw podstawowych, zasady demokratyczne
3) Swobodny przepływ towarów: definicja towaru, zakres podmiotowy i przedmiotowy swobody, uzasadnione ograniczenia (traktatowe i
orzecznicze)
4) Swoboda przepływu pracowników: definicja pracownika, zakres podmiotowy i przedmiotowy swobody, uzasadnione ograniczenia
(traktatowe i orzecznicze)
5) Swoboda przedsiębiorczości: definicja przedsiębiorczości, zakres podmiotowy i przedmiotowy swobody, uzasadnione ograniczenia
(traktatowe i orzecznicze)
6) Swoboda przepływu usług: definicja usługi, zakres podmiotowy i przedmiotowy swobody, uzasadnione ograniczenia (traktatowe i
orzecznicze)
7) Swoboda przepływu kapitału: pojęcie kapitału i płatności, etapy stopniowej liberalizacji kapitału, zakres podmiotowy i przedmiotowy
swobody, uzasadnione ograniczenia (traktatowe i orzecznicze) wraz z założeniami UGiW.
Kierunek studiów
Literatura uzupełniająca
Nakład pracy studenta
Poziom studiów
Profil kształcenia
Rodzaj przedmiotu
Semestr, w którym realizowany jest przedmiot
Tryb prowadzenia
Wymagania
Koordynatorzy przedmiotu
Efekty kształcenia
WIEDZA: student ZNA I ROZUMIE
k_W09 prawne i ekonomiczne uwarunkowania funkcjonowania instytucji
i firm P6S_WK
k_W10 różne rodzaje struktur gospodarczych P6S_WK
k_W11 przesłanki warunkujące gospodarczą działalność człowieka P6S_WK
k_W12 zastosowania praktyczne wiedzy językowej i językoznawczej, np.
w działalności kulturalnej, medialnej, edukacyjnej, tłumaczeniowej lub obsługi biznesu P6S_WG
UMIEJĘTNOŚCI: student T POTRAFI
k_U09 analizować informacje z rynku i wykorzystywać je w praktyce
gospodarczej dla procesów podejmowania decyzji P6S_UW
k_U10 dokonać obserwacji i prawidłowej interpretacji zjawisk
ekonomicznych oraz oceniać racjonalność decyzji konsumentów i
podmiotów gospodarczych P6S_UW
k_U11 wykorzystywać w działaniach profesjonalnych (biznesowych)
narzędzia informatyczne P6S_UW
KOMPETENCJE SPOŁECZNE: STUDENT JEST GOTÓW DO
k_K02 wypełniania zobowiązań społecznych, współorganizowania
działalności na rzecz środowiska społecznego inicjowania
działania na rzecz interesu publicznego myślenia i działania w
sposób przedsiębiorczy P6S_KO
k_K03 odpowiedzialnego pełnienia ról zawodowych, w tym:
- przestrzegania zasad etyki zawodowej i wymagania tego od
innych,
- dbałości o dorobek i tradycje zawodu P6S_KR
Kryteria oceniania
Formy zaliczenia: zaliczenie pisemne (pytania otwarte)
Podstawowe kryteria: minimum 13 punktów/maximum 25 punktów
Literatura
1) Historia integracji europejskiej: ewolucja traktatów, etapy rozszerzenia, cele i wartości UE
2) Zasady ustrojowe Unii Europejskiej: zasada lojalnej współpracy, zasada podziału kom-petencji między UE a państwa członkowskie,
zasada niedyskryminacji (równego trakto-wania), zasada ochrony praw podstawowych, zasady demokratyczne
3) Swobodny przepływ towarów: definicja towaru, zakres podmiotowy i przedmiotowy swobody, uzasadnione ograniczenia (traktatowe i
orzecznicze)
4) Swoboda przepływu pracowników: definicja pracownika, zakres podmiotowy i przedmiotowy swobody, uzasadnione ograniczenia
(traktatowe i orzecznicze)
5) Swoboda przedsiębiorczości: definicja przedsiębiorczości, zakres podmiotowy i przedmiotowy swobody, uzasadnione ograniczenia
(traktatowe i orzecznicze)
6) Swoboda przepływu usług: definicja usługi, zakres podmiotowy i przedmiotowy swobody, uzasadnione ograniczenia (traktatowe i
orzecznicze)
7) Swoboda przepływu kapitału: pojęcie kapitału i płatności, etapy stopniowej liberalizacji kapitału, zakres podmiotowy i przedmiotowy
swobody, uzasadnione ograniczenia (traktatowe i orzecznicze) wraz z założeniami UGiW.
Więcej informacji
Dodatkowe informacje (np. o kalendarzu rejestracji, prowadzących zajęcia, lokalizacji i terminach zajęć) mogą być dostępne w serwisie USOSweb: