Biochemia 14-FT-D5.1-BCH
Jeszcze nie wprowadzono opisu dla tego przedmiotu...
Literatura uzupełniająca
Rodzaj przedmiotu
Koordynatorzy przedmiotu
Efekty kształcenia
Wiedza:
EKW1: zna budowę i funkcje biologiczne lipidów, lipidy pochodzenia roślinnego i zwierzęcego;
EKW2: wie jakie znaczenie mają lipidy w procesie tworzenia się miażdżycy;
EKW3: zna rodzaje hormonów, wie, jakie jest ich działanie oraz zna ich wpływ na poszczególne tkanki układy i narządy (tkankę mięśniową, tłuszczową, metabolizm);
EKW4: zna rodzaje witamin i ich znaczenie biologiczne w funkcjonowaniu organizmu;
EKW5: zna miejsca występowania i działanie białek, różnicuje białka proste i złożone,
strukturalne (kolagen, elastyna) i czynne biologicznie;
EKW6: wie, jakie są właściwości fizykochemiczne węglowodanów i zna ich rolę w organizmie człowieka;
EKW7: zna kwasy nukleinowe, ich rodzaje i rolę w organizmie;
EKW8: zna budowę enzymów, inhibitorów i ich rolę w organizmie.
Umiejętności:
EKU1: potrafi analizować wykorzystanie inhibitorów w hamowaniu patologicznych zmian w organizmie człowieka;
EKU2: potrafi omówić podstawowe reakcje zachodzące w organizmie człowieka: cykl Krebsa, glikoliza oraz procesy anabolizmu i katabolizmu;
EKU3: potrafi scharakteryzować choroby w ujęciu biochemicznym.
Kompetencje społeczne (postawy):
EKK1: jest otwarty na potrzebę uczenia się przez całe życie
EKK2: dąży do wyjaśnienia wszelkich problemów związanych z wykonywaniem zawodu
Kryteria oceniania
Kolokwium pisemne
Odpowiedź ustna
Prezentacja multimedialna
Literatura
1. Hames B.D., Hooper N.M., Biochemia,Krótkie wykłady, 2020, PWN, Warszawa
2. Berg J.M, Stryer L. , Tymoczko J.L, Gatto G.J. (2018) Biochemia. PWN, Warszawa
3. Żydowo M. (red.) (1992) Biochemia. MAK-med., Gdańsk
Więcej informacji
Dodatkowe informacje (np. o kalendarzu rejestracji, prowadzących zajęcia, lokalizacji i terminach zajęć) mogą być dostępne w serwisie USOSweb: