Analiza produkcji w przedsiebiorstwie 4.B.810
Wprowadzenie do nauki przedmiotu analiza produkcji w przedsiębiorstwie.
Pojęcie i pomiar produkcji – rozwiązywanie zadań
Proces produkcyjny. Rodzaje. Zasady prawidłowej organizacji przebiegu procesu produkcji
Analiza struktury asortymentowej produkcji
Analiza rytmiczności i równomierności produkcji
Analiza jakości produkcji
Analiza odnowienia i gatunkowości produkcji
Podsumowanie wiadomości
Kierunek studiów
Literatura uzupełniająca
Poziom studiów
Profil kształcenia
Rodzaj przedmiotu
Semestr, w którym realizowany jest przedmiot
Tryb prowadzenia
Wymagania
Założenia
Koordynatorzy przedmiotu
Efekty kształcenia
WIEDZA
1.Student posiada wiedzę teoretyczną z zakresu zarządzania i analizy produkcji.
2.Student posiada wiedzę o metodach i narzędziach pozwalających opisywać struktury i zależności występujące w produkcji.
UMIEJĘTNOŚCI
1.posiada elementarne umiejętność obliczania i interpretacji wskaźników charakteryzujących produkcję, umie samodzielnie stawiać diagnozę ekonomiczno-finansową i formułować wnioski dające podstawę podjęcia prawidłowych decyzji,
2.posiada umiejętność analizy struktury badanych zjawisk i zachodzących zależności pomiędzy elementami badanego zjawiska.
KOMPETENCJE SPOŁECZNE
1.Student jest przygotowany do pracy w przedsiębiorstwach, instytucjach publicznych i różnego rodzaju organizacjach .
2.Wykazuje aktywność w rozwiązywaniu problemów występujących podczas wykonywania własnej pracy w zespole.
Kryteria oceniania
Ocena podsumowująca:
Zaliczenie na ocenę na podstawie złożonych prac zaliczeniowych (zadania), skala ocen wielowartościowa: 2,0; 3,0; 3,5; 4,0; 4,5; 5,0.
Literatura
1. Bednarski L., Borowiecki R., Duraj J., Kurtys E., Waśniewski T., Wersty B., Analiza Ekonomiczna Przedsiębiorstwa, Wydawnictwo Akademii Ekonomicznej we Wrocławiu. Wrocław 2001.
2. Duraj J., Analiza ekonomiczna przedsiębiorstwa, PWE, Warszawa 2004.
Więcej informacji
Dodatkowe informacje (np. o kalendarzu rejestracji, prowadzących zajęcia, lokalizacji i terminach zajęć) mogą być dostępne w serwisie USOSweb: