Podstawy ekonomii i przedsiebiorczości 4.B.956
Opis (zakres tematów):
Wprowadzenie do ekonomii. Gospodarowanie jako proces dokonywania wyboru.
Istota rynku i jego elementy, w tym: prawo popytu i podaży, determinanty zmian popytu i podaży, elastyczność po-pytu i podaży, równowaga rynkowa, działanie mechanizmu rynkowego.
Teoria wyboru konsumenta.
Produkcja i koszty w przedsiębiorstwie.
Gospodarka narodowa. Główne kategorie i pojęcia makroekonomii. Rachunek produktu i dochodu narodowego.
Determinanty dochodu narodowego. Popyt globalny, podaż globalna, równowaga makroekonomiczna.
Budżet państwa.
Pieniądz.
Wzrost gospodarczy.
Bezrobocie i inflacja.
Podstawy wiedzy o przedsiębiorstwie. Istota i prawne aspekty przedsiębiorczości.
Procedury zakładania i prowadzenia działalności gospodarczej.
Kierunek studiów
Literatura uzupełniająca
Profil kształcenia
Rodzaj przedmiotu
Semestr, w którym realizowany jest przedmiot
Tryb prowadzenia
Wymagania
Koordynatorzy przedmiotu
Efekty kształcenia
Wiedza: student zna i rozumie
1. w zaawansowanym stopniu, wybrane zjawiska ekonomiczne oraz dotyczące ich metody i narzędzia pozwalające wyjaśnić złożone zależności między nimi, stanowiące podstawową wiedzę ogólną z zakresu ekonomii, tworzące jej podstawy teoretyczne oraz wybrane zagadnienia z zakresu szczegółowej wiedzy z obszaru ekonomii
2. w zaawansowanym stopniu, wybrane aspekty ekonomiczne zakładania i prowadzenia działalności gospodarczej
3. zjawiska i procesy ekonomiczne oraz mechanizmy występujące na pojedynczych rynkach oraz w całej gospodarce
4. podstawowe zasady tworzenia i rozwoju przedsiębiorczości
Umiejętności: student potrafi
5. samodzielnie lub w zespole identyfikować i rozwiązywać problemy dotyczące formalnych i ekonomicznych wymogów prowadzenia własnej działalności
6. wykorzystując posiadaną wiedzę identyfikować i interpretować przyczyny, przebieg oraz skutki zjawisk i procesów ekonomicznych charakterystycznych dla ekonomii
7. współdziałać z innymi osobami w realizacji prac zespołowych
Kompetencje społeczne: student jest gotów do
8. krytycznej oceny posiadanej wiedzy i odbieranych treści oraz do podejmowania samokształcenia i aktualizacji wiedzy przez całe życie, oraz ma świadomość, że znajomość praw ekonomicznych i zasad funkcjonowania gospodarki jest konieczna w procesie podejmowania decyzji gospodarczych
9. krytycznej oceny posiadanej wiedzy i odbieranych treści w zakresie prowadzenia własnej działalności, z uwzględnieniem uznawania znaczenia wiedzy w rozwiązywaniu problemów poznawczych i praktycznych oraz zasięgania opinii ekspertów w przypadku trudności z samodzielnym rozwiązywaniem problemów
10. wypełniania zobowiązań społecznych, współorganizowania działalności na rzecz środowiska społecznego, inicjowania działań na rzecz interesu publicznego, uczestniczenia w przygotowaniu projektów i zadań społecznych uwzględniających aspekty ekonomiczne, oraz myślenia i działania w sposób przedsiębiorczy
Kryteria oceniania
A. Formy zaliczenia (weryfikacja efektów uczenia się)
Wykład: egzamin pisemny testowy (efekt 1, 2, 3, 4)
Konwersatoria: jedno kolokwium (efekt 1, 2, 3, 4, 5, 6), praca grupowa (efekt 5, 7) aktywność i postawa podczas zajęć (5, 6, 8, 9, 10)
B. Podstawowe kryteria ustalenia oceny
Wykład: ocena z testu
Konwersatoria: ustalenie oceny końcowej na podstawie: punktów uzyskanych z kolokwium (70%), pracy grupowej (20%) i aktywności i postawy podczas zajęć (10%)
Literatura
Milewski R. (red.), Podstawy ekonomii. Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa 2018
Milewski R., Kwiatkowski E. (red.), Podstawy ekonomii. Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa 2014
Musiałkiewicz J., Podejmowanie i prowadzenie działalności gospodarczej, Wydawnictwo Ekonomik, Warszawa 2019
Więcej informacji
Dodatkowe informacje (np. o kalendarzu rejestracji, prowadzących zajęcia, lokalizacji i terminach zajęć) mogą być dostępne w serwisie USOSweb: