Gospodarowanie odpadami organicznymi 6.10-GOO
A. Problematyka wykładu: - Regulacje prawne w Polsce i UE dotyczące odpadów organicznych. Kierunki i możliwości zagospodarowania i unieszkodliwiania odpadów z przemysłu roślinnego (przetwórstwo i magazynowanie owoców i warzyw), odpadów z przemysłu drobiarskiego, mięsnego, mleczarskiego. Odpady organiczne z wybranych gałęzi przemysłu chemicznego. Możliwości zagospodarowania przepracowanych olejów. Oddziaływanie odpadów z przemysłu farmaceutycznego na środowisko.
B. Problematyka konwersatorium: podstawy i kryteria dotyczące klasyfikowania wybranych grup odpadów organicznych w Polsce i UE, powstawanie i gospodarowanie wybranymi grupami odpadów z przemysłu owocowo-warzywnego. Odzysk i unieszkodliwianie odpadów powstających podczas hodowli zwierząt. Przykłady wykorzystania odpadów organicznych jako odnawialnych źródeł energii. Charakterystyka i unieszkodliwianie odpadów z wybranych gałęzi przemysłu chemicznego.
Rodzaj przedmiotu
Koordynatorzy przedmiotu
Efekty kształcenia
Wiedza: Student rozumie i potrafi zdefiniować podstawowe procesy zachodzące podczas wybranych procesów unieszkodliwiania odpadów organicznych, wykazuje się wiedzą dotyczącą procesów biochemicznych student zna i wyjaśnia pojęcia oraz zasady postępowania obowiązujące w gospodarce odpadami, student zna i omawia podstawowe regulacje prawne dotyczące gospodarki odpadami, podstawowe metody unieszkodliwiania i odzysku odpadów; student klasyfikuje odpady (zgodnie z obowiązującymi przepisami prawnymi), student ma świadomość konieczności postępowania zgodnie z zasadami racjonalnej gospodarki odpadami także w swoim najbliższym otoczeniu
Umiejętności: wykazuje umiejętność czytania ze zrozumieniem fachowej literatury związanej z przedmiotem oraz potrafi wykorzystać ją w dyskusji i opracowaniu prezentacji
Kompetencje społeczne (postawy): efektywnie współdziała w pracy zespołowej w ramach zajęć; wykazuje odpowiedzialność za bezpieczeństwo pracy własnej i kolegów.
Kryteria oceniania
• wykład z prezentacją multimedialną
• ćwiczenia seminaryjne: prezentacja multime-dialna, referat, dyskusja
Sposób zaliczenia: zaliczenie z oceną: W,S
Formy zaliczenia
• W: kolokwia
• S: kolokwia;
Podstawowe kryteria
W: ustalenie oceny zaliczeniowej na podstawie ocen cząstkowych
S: ustalenie oceny zaliczeniowej na podstawie ocen cząstkowych
Literatura
A. Literatura wymagana do ostatecznego zaliczenia zajęć (zdania egzaminu):
A.1. wykorzystywana podczas zajęć
1. Rosik-Dulewska Cz.: Podstawy gospodarki odpadami, PWN 2015
2. Krzywy E.: Wartość nawozowa komunalnych osadów ściekowych, Wyd. PTIE Szczecin 2000
3. Pezacki W.: Przetwarzanie surowców rzeźnych. Wpływ na środowisko przyrodnicze, PWN Warszawa 1991r.
4. Kupczyk A.: Bioetanol – wybrane aspekty rynkowe, Przemysł Fermentacyjny i Owocowo Warzywny 6-7-8/2007.
5. Niewiarowicz A.: Niejadalne produkty z uboju drobiu. Technologia mięsa drobiowego. Praca zbiorowa pod redakcją T. Grabowskiego, warszawa 1993
6. Stępniak S.: Energia odnawialna z fermentacji beztlenowej odpadów organicznych., EkoTechnika 3/39/2006.
A.2. studiowana samodzielnie przez studenta
B. Literatura uzupełniająca
1. Źródła elektroniczne (wejście przez Wirtualną Bibliotekę Nauki, stronę biblioteki UO)
Więcej informacji
Dodatkowe informacje (np. o kalendarzu rejestracji, prowadzących zajęcia, lokalizacji i terminach zajęć) mogą być dostępne w serwisie USOSweb: