Biotechnologia ogólna 6.12-BIO
Treści wykładu:
W1- wprowadzenie do biotechnologii
W2- pozyskiwanie i ulepszanie szczepów przemysłowych
W3- podstawy mutagenizacji, hybrydyzacji i rekombinacji DNA
W4- warunki prowadzenia bioprocesów, biokatalizatory, bioreaktory
W5- charakterystyka drobnoustrojów przemysłowych, wymagania pokarmowe
W6- degradacja związków wielkocząsteczkowych, centralne przemiany metaboliczne
W7- produkcja biomasy i białka mikroorganizmów
W8- biotechnologia w przemyśle spożywczym, produkcja probiotyków
W9- produkcja wybranych produktów metabolizmu: aminokwasów i kwasów organicznych
W10- biosynteza etanolu
W11- biotechnologia w przemyśle farmaceutycznym, produkcja antybiotyków
W12- produkcja szczepionek, insuliny i leków nowej generacji
W13- procesy biotransformacji związków steroidowych i antybiotyków
W14- bioługowanie metali
Treści laboratoriów:
L1- zasady pracy w laboratorium biotechnologicznym, bhp, podstawowy sprzęt, narzędzia i szkło laboratoryjne
L2- ocena aktywności utleniającej bakterii Acidithiobacillus thiooxidans
L3- ocena aktywności utleniającej bakterii Acidithiobacillus ferrooxidans
L4- wykorzystanie bakterii w procesach ługowania metali
L5- fermentacja mlekowa
L6- izolacja olejków eterycznych z materiału roślinnego
L7- biosynteza etanolu
L8- mikroskopia osadu czynnego
Rodzaj przedmiotu
Efekty kształcenia
EK 1- definiuje podstawowe pojęcia i terminy z zakresu biotechnologii
EK 2- opisuje podstawowe techniki i narzędzia badawcze stosowane przy pozyskiwaniu i ulepszaniu szczepów do celów produkcyjnych
EK 3- charakteryzuje podstawowe grupy drobnoustrojów przemysłowych
EK 4- opisuje technologię wytwarzania produktów metabolizmu komórkowego mających szerokie zastosowanie przemysłowe
EK 5- wyjaśnia związki między osiągnięciami biotechnologii, a możliwością ich wykorzystania w przemyśle spożywczym, chemicznym, rolnictwie, medycynie i ochronie środowiska
EK 6- wykazuje umiejętność wyboru właściwych metod, techniki i narzędzi badawczych do projektowania i prowadzenia procesów z wykorzystaniem mikroorganizmów
EK 7- wykazuje umiejętność interpretacji wyników badań i formułowania trafnych wniosków
EK 8- pracuje w grupie realizującej określone zadania badawcze
Kryteria oceniania
F1. ocena aktywności studenta podczas zajęć
F2. ocena przestrzegania przez studenta regulaminu pracowni biotechnologicznej
F3. obserwacja praktycznych umiejętności studenta
P1. test zaliczeniowy (jednokrotnego wyboru)
P2. ocena sprawozdań z badań i prowadzenia dziennika laboratoryjnego
P3. zaliczenie ustne
Literatura
1. Chmiel A.: Biotechnologia – podstawy mikrobiologiczne i biochemiczne, PWN, Warszawa 1998.
2. Ratler C., Kristiansen B.: podstawy biotechnologii, PWN, Warszawa 2011.
3. Libudzisz Z., Kowal K., Żakowska Z.: Mikrobiologia techniczna Tom 1 – Mikroorganizmy i środowiska ich występowania, PWN, Warszawa 2010.
4. Libudzisz Z., Kowal K., Żakowska Z.: Mikrobiologia techniczna Tom 2 – Mikroorganizmy w biotechnologii, ochronie środowiska i produkcji żywności, PWN, Warszawa 2008.
5. Russel S.: Biotechnologia, PWN, Warszawa 1990.
Więcej informacji
Dodatkowe informacje (np. o kalendarzu rejestracji, prowadzących zajęcia, lokalizacji i terminach zajęć) mogą być dostępne w serwisie USOSweb: