Procesy oczyszczania i rozdzielania produktów biotechnologicznych 6.15.BTI-PORPB
Wykład: Biotechnologia w ujęciu historycznym i perspektywistycznym. Biotechnologia klasyczna i nowoczesna. Procesy i operacje stosowane do wydzielania i oczyszczania produktów biosyntezy. Dezintegracja komórek. Klarowanie. Wirowanie. Filtracja. Zatężanie. Odparowanie. Strącanie. Ultrafiltracja. Oczyszczanie. Ekstrakcja. Krystalizacja. Ultraoczyszczanie. Strategia powiększonej skali. Nowe technologie oczyszczania produktów ubocznych z procesu przetwarzania roślin na żywność.
Konwersatorium: Analiza literatury. Analiza obiektu (charakterystyka obiektu, analiza ekonomiczna i ekologiczna przykładowej technologii). Analiza procesu biotechnologicznego ze szczególnym uwzględnieniem operacji jednostkowych wykorzystywanych przy wydzielaniu i oczyszczaniu produktów biotechnologicznych. Analiza strumieni ścieków i odpadów powstających podczas procesów biotechnologicznych i analiza ich dalszego wykorzystania oraz utylizacji.
Literatura uzupełniająca
Rodzaj przedmiotu
Tryb prowadzenia
Realizowany zdalnie
Koordynatorzy przedmiotu
Efekty kształcenia
Wiedza:
Ma wiedzę z zakresu podstawowych pojęć i terminów stosowanych w biotechnologii, rozumie powiązanie biotechnologii z naukami inżynieryjnymi.
Ma wiedzę w zakresie procesów biotechnologicznych stosowanych w różnych gałęziach przemysłu
Umiejętności:
Potrafi zastosować podstawowe techniki i narzędzia badawcze do opisu i analizy procesów biotechnologicznych
Potrafi wykonać prostą analizę procesu biotechnologicznego i wyciągać wnioski
Kompetencje:
Dostrzega relacje pomiędzy ekologicznymi, ekonomicznymi, społecznymi, a także innymi pozatechnicznymi aspektami i skutkami działalności biotechnologii inżynierskiej
Kryteria oceniania
Wykład - test pisemny (zdalnie) – udzielenie odpowiedzi na co najmniej 60% pytań
Konwersatorium - poprawne wykonanie prezentacji wybranego procesu technologicznego z uwzględnieniem procesów oczyszczania i rozdzielania produktów biotechnologicznych. Obecność i aktywność na zajęciach. Próg zaliczenia – 50%
Literatura
Adamczak M., Bednarski W., Fiedurka J.: Podstawy biotechnologii przemysłowej. WNT, Warszawa 2012.
Ratledge C., Kristiansen B., Podstawy biotechnologii. PWN, Warszawa 2011.
Żabczyński S.:P odstawy biotechnologii środowiskowej- trendy, badania, implementacje. Wydawnictwo Politechniki Śląskiej, Gliwice 2008.
Więcej informacji
Dodatkowe informacje (np. o kalendarzu rejestracji, prowadzących zajęcia, lokalizacji i terminach zajęć) mogą być dostępne w serwisie USOSweb: