Biotechnologia ogólna 6.15.BTM-BO
Wykład
Biotechnologia – historia, zakres i kierunki rozwoju. Odbiór społeczny biotechnologii; patenty w biotechnologii. Podstawy opracowania i organizacji procesu biotechnologicznego. Rodzaje przemysłowych procesów. Dobór mikroorganizmów do procesów biotechnologicznych. Namnażanie materiału posiewowego, doskonalenie i przechowywanie szczepów przemysłowych. Organizmy genetycznie modyfikowane (OGM) w procesach biotechnologicznych. Surowce stosowane w procesach biotechnologicznych. Techniczne podstawy biotechnologii – bioreaktory- budowa, systemy mieszania i napowietrzania. Wydzielanie i oczyszczanie bioproduktów. Technologia wybranych bioproduktów - biomasa mikroorganizmów (SPC, SOC). Technologia wybranych bioproduktów - enzymy. Nadprodukcja podstawowych produktów metabolizmu (kwasy organiczne, aminokwasy, witaminy, polisacharydy). Podstawy biologicznych metod w ochronie i odnowie środowiska. Biotechnologia w przemyśle spożywczym, farmaceutycznym i kosmetologicznym.
Treści kształcenia (oddzielnie dla każdej formy zajęć):
Wykład
Biotechnologia – historia, zakres i kierunki rozwoju. Odbiór społeczny biotechnologii; patenty w biotechnologii. Podstawy opracowania i organizacji procesu biotechnologicznego. Rodzaje przemysłowych procesów. Dobór mikroorganizmów do procesów biotechnologicznych. Namnażanie materiału posiewowego, doskonalenie i przechowywanie szczepów przemysłowych. Organizmy genetycznie modyfikowane (OGM) w procesach biotechnologicznych. Surowce stosowane w procesach biotechnologicznych. Techniczne podstawy biotechnologii – bioreaktory- budowa, systemy mieszania i napowietrzania. Wydzielanie i oczyszczanie bioproduktów. Technologia wybranych bioproduktów - biomasa mikroorganizmów (SPC, SOC). Technologia wybranych bioproduktów - enzymy. Nadprodukcja podstawowych produktów metabolizmu (kwasy organiczne, aminokwasy, witaminy, polisacharydy). Podstawy biologicznych metod w ochronie i odnowie środowiska. Biotechnologia w przemyśle spożywczym, farmaceutycznym i kosmetologicznym.
Laboratorium
Zasady pracy w laboratorium biotechnologicznym, bhp, podstawowy sprzęt, narzędzia i szkło laboratoryjne. Wykorzystanie surowców odpadowych (melasy, glicerolu) do przygotowania podłoży inokulacyjnych i produkcyjnych. Hodowle okresowe i ciągłe z użyciem unieruchomionych komórek drożdży oraz bakterii LAB. Produkcja biomasy i białka mikrobiologicznego drożdży Saccharomyces cerevisiae. Produkcja etanolu z wykorzystaniem drożdży Saccharomyces bayanus. Nadprodukcja kwasu cytrynowego przez drożdże Candida lipolytica. Produkcja kwasu mlekowego przez bakterie Lactobacillus bulgaricus. Ocena podstawowych parametrów fizykochemicznych i biologicznych osadu czynnego. Wykorzystanie bakterii Acidithiobacillus ferrooxidans w procesach ługowania metali.
Literatura uzupełniająca
Koordynatorzy przedmiotu
Efekty kształcenia
EUW1 wykazuje znajomość drobnoustrojów wykorzystywanych w procesach biotechnologicznych oraz tłumaczy ich zastosowanie w przemyśle, rolnictwie i ochronie środowiska
EUW2 rozumie powiązania biotechnologii z innymi dyscyplinami przyrodniczymi, oraz technicznymi i inżynierskimi
EUW3 zna podstawowe techniki i narzędzia badawcze, oraz procesy technologiczne stosowane w biotechnologii
EUU1 stosuje podstawowe techniki eksperymentalne i laboratoryjne do prowadzenia procesów biotechnologicznych
EUU2 posługuje się sprzętem laboratoryjnym wykorzystywanym w biotechnologii
EUU3 formułuje logiczne wnioski na podstawie uzyskanych wyników badań
EUK1 potrafi współdziałać i pracować w grupie realizującej określone zadanie
EUK2 dostrzega relacje między ekologicznymi, ekonomicznymi i społecznymi uwarunkowaniami biotechnologii
Kryteria oceniania
Egzamin pisemny (w sali dydaktycznej), próg zaliczeniowy 60%
Laboratorium - oceny cząstkowe z części teoretycznej ćwiczeń (test platforma Moodle) – 60% oceny końcowej, próg zaliczenia 50%
Poprawne wykonanie sprawozdań – 30% oceny końcowej, próg zaliczenia – 100% Obecność i aktywność na zajęciach – 10% oceny końcowej
Literatura
Ratledge C., Kristiansen B., Podstawy biotechnologii, PWN, Warszawa 2011
Libudzisz Z., Kowal K., Żakowska Z.. Mikrobiologia techniczna. Tom 1 – Mikroorganizmy i środowiska ich występowania. PWN, Warszawa 2010.
Libudzisz Z., Kowal K., Żakowska Z.. Mikrobiologia techniczna. Tom 2 – Mikroorganizmy w biotechnologii, ochronie środowiska i produkcji żywności. PWN, Warszawa 2008.
Singleton P., Bakterie w biologii, biotechnologii i medycynie, PWN, Warszawa 2000.
Więcej informacji
Dodatkowe informacje (np. o kalendarzu rejestracji, prowadzących zajęcia, lokalizacji i terminach zajęć) mogą być dostępne w serwisie USOSweb: