Toksykoinfekcje i intoksykacje 6.15.BTM-TIT
Prawidłowa flora fizjologiczna oraz chorobotwórcza człowieka. Intoksykacje, toksykoinfekcje czy infekcje? Czynniki wirulencji patogenów jelitowych. Mechanizmy zjadliwości. Postacie zakażeń przewodu pokarmowego. Mechanizm działania drobnoustrojów w obrębie przewodu pokarmowego.
Enterotoksyna gronkowcowa. Jad kiełbasiany. Toksykoinfekcje wywołane przez bakterie z rodzajów Clostridium i Bacillus . Zatrucia wywołane przez Escherichia coli - wirotypy E.coli. , Salmonellozy. Zatrucia wywołane m.in. przez Shigella sp., Yersinia sp., Campylpbacter sp., Vibrio sp., Listeria sp..
Zapobieganie zatruciom pokarmowym.
Literatura uzupełniająca
Rodzaj przedmiotu
Koordynatorzy przedmiotu
Efekty kształcenia
EKW1 Posiada wiedzę na temat czynników i mechanizmów wirulencji mikroorganizmów oraz wybranych chorobotwórczych mikroorganizmów
EKU1 Potrafi selektywnie wyszukiwać informacje i korzystać z dostępnych źródeł naukowych oraz wykazuje umiejętność ustnego i pisemnego zaprezentowania zagadnienia.
EKK1 Potrafi współdziałać w grupie i przyjmuje w niej różne role
Kryteria oceniania
Aktywność i zaangażowanie na zajęciach - sposób prezentacji.
Wykonanie pracy zaliczeniowej i prezentacji multimedialnej
Literatura
Boroń-Kaczmarska A., Furowicz A.J.: Choroby odzwierzęce przenoszone drogą pokarmową, wyd. PZWL Warszawa,1999r.
Heczko P.: Mikrobiologia i Choroby Zakaźne, wyd. Medyczne Urban & Partner, 2000r.
Zieliński A., Sadkowska-Todys M., Bauman-Popczyk A.: Choroby zakaźne i pasożytnicze-epidemiologia i profilaktyka, wyd. Alfa Medica Press, 2014r.
Więcej informacji
Dodatkowe informacje (np. o kalendarzu rejestracji, prowadzących zajęcia, lokalizacji i terminach zajęć) mogą być dostępne w serwisie USOSweb: