Higiena produkcji 6.16.BT3-HP
Wykład:
Prawodawstwo z zakresu higieny produkcji. Zagrożenia mikrobiologiczne dla prawidłowego przebiegu procesów produkcyjno-przetwórczych. Źródła zanieczyszczeń mikrobiologicznych. Techniki sterylizacji medycznej. Metody utrwalania żywności. Mycie i dezynfekcja. Środki myjące i dezynfekujące. Oporność drobnoustrojów na działanie preparatów dezynfekcyjnych. Powstawanie i znaczenie biofilmu. Ocena stanu higienicznego wody. Dezynfekcja wody. Ocena stanu higienicznego powietrza. Dezynfekcja powietrza. Mikroflora powierzchni produkcyjnych oraz elementów konstrukcyjnych. Opakowania a jakość produktu. Systemy pakowania a zanieczyszczenia produktów.
Laboratorium:
Zasady bezpieczeństwa pracy w laboratorium. Przygotowanie próbek, podłoży mikrobiologicznych oraz sprzętu laboratoryjnego. Mycie i dezynfekcja. Środki myjące i dezynfekujące. Ocena działania środków konserwujących i dezynfekcyjnych na wzrost grzybów i bakterii. Wpływ wybranych czynników fizycznych na rozwój mikroorganizmów. Metody oceny adhezji i tworzenia biofilmu. Skład mikrobiologiczny biofilmu. Badanie stanu higienicznego wody. Badanie stanu higienicznego powietrza. Analiza mikrobiologiczna powierzchni oraz elementów konstrukcyjnych. Opakowania a jakość produktu. Systemy pakowania a zanieczyszczenia produktów. Korozja mikrobiologiczna. Omówienie przedłożonych sprawozdań.
Literatura uzupełniająca
Rodzaj przedmiotu
Tryb prowadzenia
Realizowany w sali
Koordynatorzy przedmiotu
Efekty kształcenia
Wiedza:
Ma wiedzę w zakresie jakości i bezpieczeństwa produkcji żywności i leków
Zna metody określania stanu higieniczno- sanitarnego oraz wskaźniki higieny w produkcji żywności i leków
Umiejętności:
Potrafi przeprowadzić ocenę ryzyka z użyciem metod monitorowania mikrobiologicznego środowiska produkcyjnego
Potrafi wyizolować mikroorganizmy będące wskaźnikami stanu higieniczno-sanitarnego wybranych produktów i środowiska produkcyjnego
Potrafi zorganizować i ocenić stanowisko pracy z uwzględnieniem ryzyka i obowiązujących przepisów prawnych
Kompetencje:
Potrafi współdziałać w grupie i przyjmuje w niej różne role
Wykazuje odpowiedzialność za ocenę zagrożeń wynikających ze stosowanych technik badawczych i tworzenie warunków bezpiecznej pracy w laboratorium mikrobiologicznym
Kryteria oceniania
Wykład:
Test zaliczeniowy z treści wykładów – próg zaliczeniowy 51%
Laboratorium:
Ustalenie oceny końcowej na podstawie ocen cząstkowych:
- poprawne wykonanie doświadczeń laboratoryjnych oraz zaangażowanie, aktywność i przestrzeganie zasad BHP w takcie wykonywania ćwiczeń laboratoryjnych - 30% oceny końcowej;
- kompletność, poprawność merytoryczna oraz terminowe przedłożenie sprawozdań - 70% oceny końcowej.
Literatura
Libudzisz L., Kowal K., Żakowska Z.: Mikrobiologia techniczna. Mikroorganizmy w biotechnologii, ochronie środowiska i produkcji żywności. Tom 2, PWN, Warszawa 2018
Parnowska W.: Mikrobiologia farmaceutyczna. Problemy produkcji i kontroli leków. PZWL, Warszawa 2005
Mazurek A., Fijałek Z., Gałka J., Mroczek Z., M. Woźniak M.: Poradnik GMP, Dobra praktyka wytwarzania środków farmaceutycznych i materiałów medycznych. Polfarmed. 1999
Więcej informacji
Dodatkowe informacje (np. o kalendarzu rejestracji, prowadzących zajęcia, lokalizacji i terminach zajęć) mogą być dostępne w serwisie USOSweb: