Ergonomia 6.23-E
Wprowadzenie do ergonomii: definicja, cele i zakres ergonomii, środowisko pracy człowieka. Rodzaje pracy i obciążenia pracą. Zagrożenie czynnikami szkodliwymi i niebezpiecznymi w środowisku pracy. Wysiłek, zmęczenie, odpoczynek pracownika. Prawna ochrona pracy - pojęcia podstawowe. Obowiązki pracowników w zakresie BHP i P. Poż. Wypadki przy pracy, choroby zawodowe.
Kierunek studiów
Nakład pracy studenta
Poziom studiów
Profil kształcenia
Rodzaj przedmiotu
Tryb prowadzenia
Wymagania
Koordynatorzy przedmiotu
Efekty kształcenia
Efekty uczenia się (z odniesieniem do efektów kierunkowych):
Wiedza: student zna i rozumie
Posiada uporządkowaną wiedzę w zakresie stosowania zasad ergonomii w kształtowaniu materialnego środowiska pracy człowieka. (R_W16)
Umiejętności: student potrafi
Posiada zdolność oceniania stanowiska i środowiska pracy pod względem wymagań ergonomicznych. (R_U07)
Kompetencje społeczne: student jest gotów do
Posiada pełną świadomość odpowiedzialności za wykonywaną pracę. (R_K06)
Kryteria oceniania
Zaliczenie bez oceny; Udział z zajęciach.
Praktyki zawodowe
nie dotyczy
Literatura
1. Wykowska M. „Ergonomia jako nauka stosowana”. Uczelniane wydawnictwa naukowo – dydaktyczne, Kraków 2009.
2. Batogowska A. "Podstawy ergonomii", wyd. WSP Olsztyn, 1998.
3. Kowal E. "Ekonomiczno-społeczne aspekty ergonomii", wyd. PWN, 2002.
Więcej informacji
Dodatkowe informacje (np. o kalendarzu rejestracji, prowadzących zajęcia, lokalizacji i terminach zajęć) mogą być dostępne w serwisie USOSweb: