Odnawialne źródła enegrii w rolnictwie 6.23-OZEwR
Cele:
1. Zaznajomienie z rodzajami odnawialnych źródeł energii.
2. Zapoznanie z możliwościami pozyskiwania i zastosowania różnorodnych źródeł energii odnawialnej w gospodarstwach rolnych oraz w przetwórstwie rolno – spożywczym.
3. Zapoznanie z uwarunkowaniami prawnymi i ekonomicznymi wykorzystania odnawialnych źródeł energii w gospodarstwach rolnych.
Rodzaj przedmiotu
Tryb prowadzenia
Realizowany w sali
Koordynatorzy przedmiotu
Efekty kształcenia
EW1 – Charakteryzuje możliwości wykorzystania zasobów biomasy, wody, ciepła wnętrza Ziemi, promieniowania słonecznego i wiatru jako odnawialnych źródeł energii. (R_W15)
EW2 – Zna gatunki i warunki uprawy roślin energetycznych. (R_W15)
EW3 – Zna procesy technologiczne stosowane w biogazowniach rolniczych. (R_W15)
EW4 – Zna metody pozyskiwania energii geotermalnej do zastosowań w gospodarstwach rolnych i ogrodniczych. (R_W15)
Umiejętności:
EU1 – Pozyskuje i analizuje informacje ze źródeł literaturowych i stron internetowych w zakresie wykorzystania odnawialnych źródeł energii. (R_ U02)
EU2 – Opracowuje i prezentuje wybrany przykład zastosowania odnawialnych źródeł energii w szeroko pojętej działalności rolniczej. (R_ U02)
EU3 – Interpretuje uzyskane informacje biorąc udział w dyskusji w grupie. (R_ U01)
Kompetencje społeczne:
EK1 – Rozumie potrzebę odpowiedzialnego korzystania z zasobów środowiska przyrodniczego. (R_K04)
Kryteria oceniania
Opracowanie i zaprezentowanie wybranego tematu.
Udział w dyskusji.
Kolokwium na zaliczenie wykładów.
Literatura
Klimiuk E., Pawłowska M., Pokój T., Biopaliwa. Technologie dla zrównoważonego rozwoju, Wydawnictwo Naukowe PWN, W – wa, 2012
Więcej informacji
Dodatkowe informacje (np. o kalendarzu rejestracji, prowadzących zajęcia, lokalizacji i terminach zajęć) mogą być dostępne w serwisie USOSweb: