Przedmiot nie jest aktualnie prowadzony!
Punkty ECTS:
brak danych
Organizowany przez:
Instytut Chemii
Chemia toksykologiczna 7-S3-5-CH-W-C2
Jeszcze nie wprowadzono opisu dla tego przedmiotu...
Literatura uzupełniająca
1. Sikorski Z.E., Witczak A.: Szkodliwe substancje w żywności pochodzenie, działanie, zagrożenia zdrowotne. PWN, 2020.
2. Jurowski K., Piekoszewski W.: Toksykologia i ocena bezpieczeństwa kosmetyków, PZWL, 2019.
3. Brzozowska A:, Toksykologia żywności, SGGW, 2010.
4. Manahan S.E.: Toksykologia środowiska. PWN Warszawa, 2007
5. Reichl F.-X., L. Ritter.: Illustrated handbook of toxicology. Thieme, 2010, ISBN: 9783131269218.
Rodzaj przedmiotu
fakultatywne
Tryb prowadzenia
Realizowany w sali
Realizowany zdalnie
Realizowany zdalnie
Założenia
Zapoznanie studentów z zagadnieniami z zakresu toksykologii ogólnej i toksykologii szczegółowej głównych grup związków chemicznych, poznanie korelacji pomiędzy właściwościami fizykochemicznymi toksyn a ich mechanizmem szkodliwego działania, przemianami biochemicznymi w organizmie. Opanowanie umiejętności oceny stopnia zagrożenia przez związki chemiczne występujące w otoczeniu człowieka. Wykorzystanie zdobytej wiedzy w praktyce zawodowej.
Koordynatorzy przedmiotu
Więcej informacji
Dodatkowe informacje (np. o kalendarzu rejestracji, prowadzących zajęcia, lokalizacji i terminach zajęć) mogą być dostępne w serwisie USOSweb: