Bałkany od kuchni KZ-H-01-08-000005
Zakres tematyczny kursu obejmuje zagadnienia:
1. Bałkany - podstawowe informacje.
2. Bałkany w relacjach podróżniczych dawniej i współcześnie.
3. Najmocniej zakorzenione wyobrażenia i stereotypy nt. Bałkanów znajdujące odbicie w literaturze
3. Kategorie inności i obcości w literackich opisach Bałkanów.
4. Stereotypizacja Bałkanów w literaturze.
5. Konfrontacja wyobrażeń z rzeczywistością.
Literatura uzupełniająca
Rodzaj przedmiotu
Tryb prowadzenia
Koordynatorzy przedmiotu
Efekty kształcenia
Wiedza - po ukończeniu kursu student/ka:
1. ma podstawową wiedzę na temat Bałkanów WG;
Umiejętności - po ukończeniu kursu student/ka potrafi:
1. wyszukiwać, analizować, oceniać, selekcjonować i użytkować informacje z różnych źródeł UW;
2. scharakteryzować i wyjaśnić obecne w literaturze stereotypy związane z Bałkanami – UK.
Kryteria oceniania
Sposób zaliczenia
• zaliczenie z oceną
B. Formy zaliczenia
• zaliczenie testu oraz wykonanie pracy zaliczeniowej (prezentacji)
C. Podstawowe kryteria
1. aktywne uczestnictwo w zajęciach 30% (WG, UK)
2. zaliczenie testu 40% (WG, UK)
2. przygotowanie prezentacji 30% (WG, UK, UW).
Literatura
Jezernik B., Dzika Europa. Bałkany w oczach zachodnich podróżników, przeł. P. Oczko, Kraków 2007.
Todorova M., Bałkany wyobrażone, przeł. P. Szymor, M. Budzińska, Wołowiec 2008.
Więcej informacji
Dodatkowe informacje (np. o kalendarzu rejestracji, prowadzących zajęcia, lokalizacji i terminach zajęć) mogą być dostępne w serwisie USOSweb: