Przy staropolskim stole KZ-H-02-01-000044
Treści programowe
1.Polska tradycja kulinarna między wschodem, a zachodem Europy.
2.Kuchnia magnacka a kuchnia szlachecka.
3.Przy stole mieszczańskim.
4.Przy stole chłopskim.
5.Reguły zachowania się przy stole (szlachecki savoir vivre).
6.W piwnicy pełnej trunków.
7.Kariera kawy i herbaty.
Literatura uzupełniająca
Rodzaj przedmiotu
Tryb prowadzenia
Efekty kształcenia
WIEDZA
K_W06 relacje pomiędzy aktualnymi wydarzeniami a przeszłością. P6S_WG
P6S_WK
K_W10 zależności między problemami społecznymi, gospodarczymi i politycznymi u ujęciu historycznym P6S_WG
P6S_WK
UMIEJĘTNOŚCI
K_U11 umiejętności w zakresie komunikacji interpersonalnej i prezentacji wiedzy historycznej P6S_UK
K_U06 korzystać z technologii informacyjnej, multimediów i zasobów Internetu P6S_UK
P6S_UO P6S_UW P6S_UU
KOMPETENCJE SPOŁECZNE
K_K02 uznawania i poszanowania różnych punktów widzenia wynikających z podłoża narodowego, kulturowego, społecznego i historycznego P6S_KK P6S_KO P6S_KR
K_K04 docenienia i ochrony dziedzictwa historycznego i kulturowego swojego regionu, Polski i Europy, jak też uzniania i szanowania roli historii w kształtowaniu życia społecznego P6S_KK P6S_KOP6S_KR
Kryteria oceniania
Prezentacja na temat wybrany przez studenta.
Literatura
Dembińska M., Zmiany w polskiej kuchni od średniowiecza do końca XVII wieku na tle europejskim. „Compendium ferculorum” z 1682 roku, w: Szkice z dziejów materialnego bytowania społeczeństwa polskiego, red. M. Dembińska, Wrocław 1989.
Dumanowski J., Staropolskie książki kucharskie, in „Mówią wieki”, Warszawa 2009.
Dumanowski J., Tatarskie ziele w cukrze, czyli staropolskie słodycze, Warszawa 2011.
Dumanowski J., Kasprzyk-Chevriaux M., Kapłony i szczeżuje: Opowieści o zapomnianej kuchni polskiej, Warszawa 2018.
Kuchowicz, Obyczaje staropolskie, Łódź 1977.
Kuchowicz Z., Człowiek polskiego Baroku, Łódź 1992.
Więcej informacji
Dodatkowe informacje (np. o kalendarzu rejestracji, prowadzących zajęcia, lokalizacji i terminach zajęć) mogą być dostępne w serwisie USOSweb: