Algae in biotechnology KZ-JO-06-01-000015
Jeszcze nie wprowadzono opisu dla tego przedmiotu...
Literatura uzupełniająca
Rodzaj przedmiotu
ogólnouniwersyteckie
Tryb prowadzenia
Realizowany w sali
Koordynatorzy przedmiotu
Efekty kształcenia
W1 zna podstawowe i powiązane z innymi dziedzinami wiedzy mechanizmy zachodzące z wykorzysta-niem glonów, wykazuje się znajomością fachowego słownictwa z zakresu algologii,
W2 zna podstawowe informacje na temat wykorzystania glonów w biomonitoringu.
W3 zna podstawowe informacje na temat zastosowania glonów w przemyśle farmaceutyczno-kosmetycznym.
W4 zna podstawowe informacje na temat wykorzystania glonów w biotechnologii.
U1 potrafi pracować samodzielnie i zespołowo rozwiązując problemy z zakresu biotechnologii kosmetolo-gicznej,
U2 potrafi prowadzić i monitorować procesy z wykorzystaniem glonów,
U3 potrafi opracować uzyskane wyniki eksperymentu,
U4 posiada umiejętność zdobywania wiedzy z różnych źródeł.
K1 rozumie potrzebę pogłębiania swojej wiedzy w zakresie biotechnologii kosmetologicznej,
K2 jest odpowiedzialny za bezpieczeństwo podczas pracy z materiałem biologicznym i odczynnikami che-micznymi
K3 wykazuje się inicjatywa podczas podejmowanych działań.
Kryteria oceniania
Formy zaliczenia
L - ustalenie oceny zaliczeniowej na podstawie ocen cząstkowych otrzymywanych w trakcie trwania semestru
Podstawowe kryteria
L: ustalenie oceny zaliczeniowej na podstawie ocen cząstkowych,
poprawności wykonania sprawozdań oraz aktywności na zajęciach.
Literatura
Borowitzka M.A.: Micro-algal biotechnology, Cambridge University Press, Cambridge 1992.
Chojnacka K.: Algae Biomass: Characteristics and Applications, Springer-Verlag GmbH 2018.
Bux F., Chisti Y.: Algae Biotechnology, Springer-Verlag GmbH 2016.
Amsler Ch.D.: Algal Chemical Ecology, Springer-Verlag GmbH 2009.
Więcej informacji
Dodatkowe informacje (np. o kalendarzu rejestracji, prowadzących zajęcia, lokalizacji i terminach zajęć) mogą być dostępne w serwisie USOSweb: