Dieta dla mózgu KZ-O-02-14-000001
1. Wpływ aminokwasów, składników mineralnych, witamin i innych składników żywności na funkcjonowanie mózgu.
2. Źródła substancji bioaktywnych w diecie.
3. Superfoods dla mózgu. Dieta MIND.
4. Wpływ popularnych używek (kofeina, nikotyna, alkohol etylowy) na pracę mózgu.
5. Mikrobiota i mykobiota jelitowa a zdrowie mózgu.
6. Dieta przy dysbiozie jelitowej.
7. Dieta i suplementacja diety przy zaburzeniach psychicznych.
Literatura uzupełniająca
Koordynatorzy przedmiotu
Efekty kształcenia
Wiedza:
W1 - Zna składniki odżywcze, które mają znaczenie dla prawidłowej pracy mózgu.
W2 - Zna źródła poszczególnych składników odżywczych w diecie.
Umiejętności:
U1 - Potrafi przygotować pracę pisemną na podstawie aktualnych publikacji.
Kompetencje:
K1 - Jest gotów do ciągłego dokształcania się i podnoszenia kompetencji w zakresie dietetyki.
Kryteria oceniania
Zaliczenie na ocenę - przygotowanie referatu
Literatura
Lugavere M. 2021. Jedz jak geniusz. Kompania Mediowa
Masley S. 2019. Zdrowy mózg. Jak walczyć z insulinoopornością, zatrzymać demencję i poprawić funkcje poznawcze mózgu. Czarna owca.
Walsh W. 2019. Zdrowy mózg. Jak za pomocą składników odżywczych pokonać zaburzenia behawioralne, ADHA, autyzm, depresję, lęk, schizofrenię i chorobę Alzheimera. Vital.
Naidoo U. 2021. Dieta dla zdrowia psychicznego. Jak jeść, kiedy męczą cię: mgła mózgowa, natrętne myśli, depresja. Feeria.
Więcej informacji
Dodatkowe informacje (np. o kalendarzu rejestracji, prowadzących zajęcia, lokalizacji i terminach zajęć) mogą być dostępne w serwisie USOSweb: