Warsztaty z odchudzania KZ-O-02-14-000002
1. Składniki odżywcze w diecie.
2. Substancje bioaktywne w żywności.
3. Produkty słodzące i dietetyczne słodycze.
4. Zmiany w diecie sprzyjające odchudzaniu.
5. Produkty i suplementy diety wspierające odchudzanie.
6. Popularne diety (diety roślinne, dieta ketogeniczna, dieta IF).
7. Planowanie diety i układanie jadłospisu.
Literatura uzupełniająca
Koordynatorzy przedmiotu
Efekty kształcenia
Wiedza:
W1 - Zna składniki odżywcze, które mają znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania organizmu.
W2 - Zna źródła poszczególnych składników odżywczych w diecie.
Umiejętności:
U1 - Potrafi przygotować pracę pisemną na podstawie aktualnych publikacji.
Kompetencje:
K1 - Jest gotów do ciągłego dokształcania się i podnoszenia kompetencji w zakresie dietetyki.
Kryteria oceniania
Zaliczenie na ocenę - przygotowanie referatu
Literatura
Gawęcki J. 2022. Żywienie człowieka. Podstawy nauki o żywieniu 1. PWN.
Ciborowska H, Ciborowski A. 2021. Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka. PZWL.
Jarosz M, Rychlik E, Stoś K, Charzewska J. 2020. Normy żywienia dla populacji Polski i ich zastosowanie. NIZP-PZH.
Więcej informacji
Dodatkowe informacje (np. o kalendarzu rejestracji, prowadzących zajęcia, lokalizacji i terminach zajęć) mogą być dostępne w serwisie USOSweb: