Opis
Biotechnologia na Wydziale Przyrodniczo-Technicznym Uniwersytetu Opolskiego to intensywnie rozwijający się i modernizujący kierunek studiów. Biotechnologia to ważna i nowoczesna gałąź nauki i przemysłu, która wymaga od przyszłych studentów nie tylko wiedzy z zakresu biologii, ale także zainteresowań z dziedziny biofizyki, biochemii, ekologii, mikrobiologii, ochrony środowiska, genetyki i bioinżynierii. Metody biotechnologiczne stosuje się w medycynie, ochronie środowiska naturalnego, rolnictwie, oraz w wielu gałęziach przemysłu. Rozwój biotechnologii wymaga kształcenia specjalistów o wysokich kwalifikacjach.
Czego uczy się na biotechnologii?
Program studiów stacjonarnych II stopnia na kierunku Biotechnologia specjalność biotechnologia żywności i leków obejmuje 120 punktów ECTS w toku 4 semestrów studiów. Warunkiem uzyskania tytułu magistra biotechnologii o specjalności biotechnologia żywności i leków jest:
zdobycie wymaganej liczby
zaliczenie przedmiotów wyszczególnionych w programie
napisanie pracy magisterskiej i zdanie egzaminu magisterskiego.
Studia skierowane są przede wszystkim do absolwentów studiów pierwszego stopnia kierunku Biotechnologia, Biotechnologia medyczna oraz Biologia, Chemia i Ochrona Środowiska, o przyjęcie mogą ubiegać się również kandydaci innych kierunków zgodnie z zasadami rekrutacji na dany rok akademicki zatwierdzanymi przez Senat Uniwersytetu Opolskiego.
Studia stacjonarne II stopnia na kierunku Biotechnologia obejmują: grupę przedmiotów podstawowych, kierunkowych i bloku magisterskiego wspólne dla wszystkich specjalności, oraz przedmioty specjalnościowe i przedmioty do wyboru właściwe dla danej specjalności.
Celem kształcenia w zakresie treści podstawowych jest przede wszystkim przekazanie wiedzy oraz umiejętności dotyczących samodzielnego planowania i prowadzenia prac doświadczalnych (badawczych); opracowywania wyników doświadczalnych w formie nadającej się do publikacji. Absolwent studiów potrafi wykorzystać wiedzę z zakresu opracowania hipotez wyjściowych, planowania eksperymentów, doboru i optymalizacji technik doświadczalnych. Potrafi również samodzielnie zinterpretować i opracować wyniki doświadczalne w formie nadającej się do publikacji, a także korzystać z specjalistycznych programów komputerowych, w tym narzędzi statystycznych oraz baz internetowych w celu opracowywania i gromadzenia danych. Absolwent korzysta z literatury naukowej w języku angielskim w zakresie biotechnologii, oraz nauk ścisłych oraz potrafi ją wykorzystać w własnych badaniach oraz publicznej dyskusji. Ma świadomość potrzeby ciągłego samodoskonalenia się oraz zdobywania i poszerzania własnej wiedzy. Potrafi prawidłowo identyfikować i rozstrzygać problemy naukowe. Rozumie potrzebę systematyczności i rzetelności przy realizacji zadań. Wykazuje się kreatywnością oraz samodzielnością w podejmowaniu działań oraz doboru odpowiednich metod do ich realizacji. Przedmioty treści podstawowych służą jako „baza” wyjściowa do realizacji zagadnień z zakresu treści, kierunkowych oraz specjalnościowych.
Celem kształcenia w zakresie treści kierunkowych jest przekazanie wiedzy i umiejętności umożliwiającej wskazanie złożoności powiązań w ekosystemach, ocenę korzyści i zagrożeń wynikających z uwolnienia organizmów modyfikowanych genetycznie do środowiska. Absolwent zna formy i procedury ochrony własności intelektualnej i przemysłowej w zakresie biotechnologii, stosuje systemy zarządzania jakością w biotechnologii i przemysłach pokrewnych, oraz rozumie ekonomiczne i organizacyjne zagadnienia biotechnologii.
Celem kształcenia w obrębie przedmiotów bloku magisterskiego jest samodzielne wykonanie projektu naukowego (pod kierunkiem promotora i opieką opiekuna technicznego) obejmującego etap kompletowania literatury, planowania, wykonania eksperymentu, opracowania wyników oraz zaprezentowania ich w kontekście dyskusji z danymi literaturowymi w pracy magisterskiej.
Celem kształcenia w zakresie przedmiotów specjalnościowych jest pogłębienie wiedzy na temat procesów mikrobiologicznych, biochemicznych, chemicznych i fizycznych zachodzących w produkcji żywności i leków. Poznanie zasad analizy i oceny jakości żywności, identyfikacji zagrożeń, zasad kontroli oraz zarządzania jakością i bezpieczeństwem w produkcji żywności i leków. Student poznaje procesy stosowane w nanotechnologii oraz imobilizowaniu enzymów i komórek. Student w czasie zajęć z modułu przedmiotów specjalnościowych nabywa nowej wiedzy, ale także ćwiczy wykorzystanie technik i narzędzi właściwych dla biotechnologii. Posiada poszerzoną wiedzę z zakresu biotechnologii przemyśle spożywczym i produkcji leków Wiedza ta i nabyte umiejętności stanowią podstawę do wykorzystana w ramach modułu przedmiotów do wyboru.
Program nauczania w ramach przedmiotów do wyboru pozwala na pogłębienie wiedzy i umiejętności zarówno na poziomie molekularnym, aż do skomplikowanych zależności zachodzących w różnych układach procesów biotechnologicznych. Kursy umożliwiają poznanie metod i technik analizy chemicznej, fizykochemicznej, biologicznej, fizycznej i sensorycznej surowców, półproduktów i gotowych produktów żywnościowych. Moduł ten dostarcza wiedzy z zakresu technik kontroli parametrów stosowanych w produkcji żywności i leków. Poznania procesów stosowanych w nanotechnologii, obrazowaniu komórek, pozyskiwaniu białek molekularnych, a także zapoznanie z najnowszymi badaniami w zakresie GMO. Ugruntowana wiedza z zakresu nauk ścisłych i przyrodniczych pozwala na dostrzeżenie zagrożeń środowiskowych zawiązanych z technologią produkcji i poznania technik i narzędzi badawczych właściwych dla tej dyscypliny. Studenci poznają technologie przemysłowe, nabywają umiejętność projektowania i metodycznego prowadzenia badań laboratoryjnych, oraz krytycznego opracowywania wyników eksperymentów badawczych z wykorzystaniem nowoczesnych technik informatycznych.
Działalność studencka
Aktywnie działa Koło Naukowe Biotechnologów organizując prace badawcze, sesje naukowe, obozy i wycieczki oraz dodatkowe praktyki zawodowe dla studentów. Z inicjatywy KNBT odbywa się szereg spotkań, wykładów poświęconych tematyce biotechnologicznej, członkowie koła biorą udział w sympozjach kół naukowych UO, oraz pogłębiają swoje zainteresowania uczestnicząc w zajęciach laboratoryjnych. Celem KNBT jest pogłębianie wiedzy biologicznej ze szczególnym naciskiem na biotechnologię, biochemię i biologię molekularną.
Co można robić po tych studiach?
Absolwenci kierunku Biotechnologia specjalność Biotechnologia żywności i leków:
- są przygotowani do pracy w laboratoriach badawczych, kontrolnych i diagnostycznych w zakresie podstawowej analityki i prac badawczych z wykorzystaniem surowca
- mają możliwości zatrudnienia w przemyśle biotechnologicznym i przemysłach pokrewnych
- są przygotowani do komunikowania się w obszarze problemowym technologii żywności i żywienia człowieka w języku polskim i angielskim na poziomie B2+, co umożliwia im podjęcie pracy zarówno w Polsce jak i zagranicą
- są przygotowani do prowadzenia samodzielnej działalności szeroko rozumianej gospodarki żywnościowej korzystając między innymi ze wsparcia merytorycznego Akademickiego Inkubatora Przedsiębiorczości UO
- po ukończeniu bloku przedmiotów pedagogicznych uzyskują prawo do nauczania przedmiotów zawodowych z zakresu biotechnologii
- są przygotowani do podjęcia studiów III stopnia.
Kontynuowanie nauki na III stopniu studiów
Absolwent studiów II stopnia na kierunku Biotechnologia może kontynuować naukę na studiach doktoranckich realizowanych na Wydziale Przyrodniczo-Technicznym.
Szczegółowe informacje
Szczegółowe informacje o studiach na kierunku Biotechnologia można uzyskać w sekretariacie Katedry Biotechnologii:
ul. Kardynała Kominka 6, 6a, 45-032 Opole; tel. (77) 401 60 50; e-mail:biotechnologia@uni.opole.pl
Komisja rekrutacyjna
Informacje o komisji rekrutacyjnej znajdziecie w zakładce ważne informacje/komisje rekrutacyjne
Strona internetowa kierunku
www.biotechnologia.wpt.uni.opole.pl